•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Mira Nikolić

Rođena je 2.jula.1935. godine.

Većna trećoj godini, Jadran film ju je angažovao za glavnu ulogu u filmu

“Nije bilo uzalud (1957)”, sa Borisom Buzančićem. Postigla je veliki uspeh. Odmah posle završene pozorišne akademije otišla je u Zagreb (u Jadran film) i provela tamo sedam divnih stvaralačkih godina, snimajući film za filmom, oko 20 glavnih uloga.

I danas se repriziraju na televiziji. Najčešće: Krvava košulja (1957) (sa Marijom Crnobori, u režiji Žorža Skrigina) , H-8 (1958), Izgubljena olovka (1960), Dan četrnaesti (1960) Pet minuta raja (1959) (sa dva velika glumca, Žigonom i Lojze Rozmanom, u režiji Igora Pretnara),... Poslednji film snimila je 1972.godine.

Vrativši se u Beograd, provela je četiri sezone u Beogradskom dramskom pozorištu. Govorila je reklame na radiju, i televiziji svojim prijatnim glasom, perfektnom dikcijom i uvek tačnim akcentima. Bila je voditelj svih značajnih kulturnih događaja u Jugoslaviji. Na televiziji igrala je Žutu sa Čkaljom, u seriji “Dežurna ulica (1967)“ pre nego što je taj komad postavljen na repertoar Ateljea 212. Intezivno je sarađivala sa Krsmancem i to joj je bio jedan od najlepših perioda u životu.

Nažalost, mnoge nagrade su je mimoišle. Dobila je nagradu UNICEF-a za ulogu u Izgubljenoj olovci, zatim za ulogu Dečaka u Švarcovom “Zmaju“ na festivalu u Nansiju (predstava Akademskog pozorišta Branko Krsmanović ).

Bila je prava i jedina zvezda jugoslovenskog filma pedesetih i šezdesetih godina.

Poslednje godine života posvetila je ćerki Simonidi, knjigama i gastronomiji.

Kada je otišla u penziju (ranije, zbog bolesti), smatrala je i to normalnim, jer svemu dođe kraj...

Mira Nikolić umrla je 25.aprila 2005.godine.

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...