•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Neda Brgić-Ognjanović

Dugogodišnja članica Beogradskog dramskog, odnosno Savremenog pozorišta Neda Brgić-Ognjanović, rođena je 30.juna.1928.godine u Zagrebu, a umrla 20.aprila 2006.godine u Beogradu.

U riječkoj Gimnaziji pravilnoj govornoj dikciji posebno je posvećivala pažnju profesoka srpskohrvatskog jezika Desanka Jeletić. Ljubav prema književnosti i lepoj kazanoj reči, odveli su Nedu Brgić u Glumačku školu u Zagreb, na kojoj je položila audiciju, ali poziv za školovanje je otišao na ogrešnu adresu (u Pulu umesto na Rijeku). Da ne gubi godinu, upisuje se na Pravni fakultet u Zagrebu.

Kada je školske 1950/1951 otvorena Pozorišna akademija u Beogradu, upisala je grupu glume. Te godine primljeno je 36 kandidata, a među njima i četvoro iz Zagreba: pored Nede Brgić, bili su još Nada Subotić, Desa Gvozdenović i Vanča Kljaković. Naredne godine je otvorena Akademija u Zagrebu i njih troje su se vratili, a neda je ostala u Beogradu. Njene kolegenice su bile Sibina Bogunović (kasnije Mijatović), Olga Brajović, Jelena Jovanović-Žigon, Ljiljana Kontić-Bojanić, Olivera Kostić, Slavka Jerinić, a među kolegama su bili Branislav-Ciga Jerinić, Dragan Laković, Petar Banićević, Bogić bošković, Dejan Čavić, Pavle Minčić, Momčilo Ćira Životić. Bila je u klasi Jože Rutića, a asistent je bio Stevo Žigon.

Po završetku akademije otišla je u Narodno pozorište u Niš, sa rediteljem Dušanom Rodićem, koji će kasnije postati njen suprug. U Niškom pozorištu provela je četiri veoma plodne godine (1953-1957), gde su joj reditelji bili iskusni Dušan Životić i Velimir Živojinović Masuka, a od mlađih, Rajko Radojković, Aleksandar Đorđević, Dušan Rodić.

Među njena značajna niška glumačka ostvarenja ubrajaju se Medž u „Pikniku“, Mis Merdston u „Davidu Koperfildu“, Katarina u „Madam San Žen“, Jerdisa u „Pohodu na sever“, Linda u „Plači voljena zemljo“, Marta u „Drveće umire uspavano“, Glorija u istoimenoj Marinkovićevoj drami, Stana u „ Čučuk Stani“, Vaska u „Zoni Zamfirovoj“.

Posle gostovanja reditelja Predraga Dinulovića u Nišu 1956. i uspešno ostvarene Maše u „Tri sestre” Čehova, Neda Brgić naredne sezone prelazi u Beogrdsko dramsko pozorište.

Od 1957.do 1978, kada je otišla u prevremenu penziju, Neda (udajom za reditelja Aleksandra) Ognjanović, ostvarila je niz zapaženih kreacija. Počela je u Ćopićevim „Doživljajima Nikoletine Bursaća” sa Radetom Markovićem, u kome je igrala sve ženske likove, od Curetka, Majke, do babe Trivune, na preko tri stotine repriza.

Ubrajala je u svoje najbolje uloge Lauru („U agoniji“ Miroslava Krleže) i Džou Britn („Tugovanka za gospodina Čarlija“ Dž. Boldvina).

Među ostalim uspelijim ostvarenjima se izdvajaju: Kraljica Draga („Konak“ M.Crnjanskog), Marjutka („Balada o Poručniku i Marjutki“ B.Krefta), Rašel („Vasa Železnova“ M.Gorkog), Gospođa Spasićka („Ujež“ B. Nušića), Lujza („Posle pada” A Milera), Hana („Kralj Betajnove“ Ivana Cankara), Klara („Leda” M. Krleže), Jevrosima („Maksim Crnojević” L.Kostića). Gostovala je u Narodnom pozorištu u Beogradu kao Horovođa zarobljenih Trojanki („Orestija“ Eshila, 1989) „sigurna, ozlojeđena i pribrana“.

Malo je nastupala na radiju i televiziji. Sačuvan je televizijski snimak pozorišne predstave „U agoniji (1981)“. Igrala je u filmovima „Dan četrnaesti (1961)“ Zdravka Velimirovića, „Bube u glavi (1970) “, „Živeti kao sav normalan svet (1982)“, oba u režiji Miše Radivojevića, kao i u filmu „Boj na Kosovu (1989)“ Zdravka Šotre.

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila