•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Alexander (2004)

Mladi kralj Alexander (Colin Farrell) odlučio je da nadmaši podvige i osvajanja svog oca, kralja Filipa (Val Kilmer). Otac mu je u nasledstvo ostavio revolucionarnu novinu za ono doba - izvežbanu profesionalnu vojsku. Alexander kreće put istoka, odakle dolaze egzotična blaga, u potragu za krajem sveta i sticanjem ogromne moći. Ambiciozan i sujetan, postiže više nego ijedan čovek pre njega. Da li će uspeti da se približi Bogovima i eventualno postane jedan od njih?

Priča o Alexanderu je na prvi pogled pravi materijal za hollywoodski spektakl. Ridley Scott, Martin Scorsese, Mel Gibson, George Lucas i Steven Spielberg su svi u jednom trenutku razmišljali o filmu koji bi se bavio enigmatičnošću velikog osvajača. Ipak, svi oni su odusali od projekta koji je po mnogo čemu veliki zalogaj.

Posle uspeha Gladijatora Ridley Scotta, postalo je jasno da je i današnja publika zainteresovana za istorijske spektakle. Usledili su i drugi filmovi sa sličnom tematikom (Troja, Kralj Artur), a film o Aleksandru su počela da snimaju dva režisera, i to paralelno. Baz Luhrmannov film sa Leonardom Di Capriom je ponovo zapao u teškoće, i snimanje je prekinuto, što je ostavilo slobodan put za Stoneovu verziju. Priča o osvajaču koji je pokorio čitav poznati svet do dvadesetpete godine i koji je umro mlad (u trideset trećoj) je pravi materijal za Stonea.

Posle serije filmova koji su se bavili američkom novijom istorijom (najilustrativniji primeri: Vod, Rođen 4. jula, JFK i Nikson) autor je pronašao zanimljiv period istorije, koji se ionako poredi sa modernim svetom u kome je ostala jedna supersila. Modernističko prikazivanje Alexanderovih osvajanja i politike koja je u suštini ekspanzionistička je svakako dobrodošlo - publika će lakše razumeti eru. Da li je Stone pogrešio postavljajud stvari u prepoznatljiv okvir? Čitava priča je postavljena na Stoneov uobičajeni način, izdeljena je na segmente kroz koje dobijamo informacije o različitim delovima ličnosti velikog vojskovođe. Naročito je interesantan prikaz njegovog ljubavnog života, koji bi u Zlatno doba Hollywooda, kada su snimane istorijske, epske priče, bio nezamisliv. Veliki vladar je imao homoseksualne sklonosti i prema istoričarima, “imao je najmanje jednog ljubavnika, četiri konkubine, tri žene, jednog evnuha i jednu amazonku".

Po standardima prihvatljivim u modernom društvu, prilično raznovrsno. Zamislite nekog modernog državnika sa sličnim seksualnim preferijencijama. Izbio bi skandal. Očigledno je da se Stone svesno upustio u kreiranje takve slike o neobičnoj ličnosti. Ono što su svi čekali, ipak nisu priče iz Alexanderovog šatora, već spektakularne scene. Stone je znao da mora da ispuni očekivanja publike, te se zaista potrudio. (Uostalom spektakularne scene, naročito bitaka bile su i neke od njegovih najboljih u karijeri kao u filmovima Vod i Rođen 4. jula.). Spremite se za raskošne i bogate kadrove u kojima preovlađuje upotreba kaskadera. Stone je znao da bitke, naročito one na konjima uvek uspevaju kod publike. Mora se priznati da u odnosu na Troju postoji mnogo veća doza realističnosti, jer je Stone angažovao veliki broj savetnika, stručnjaka za istorijske aspekte tadašnjih sukoba. Zanimljivo je da je to i vizuelno najbogatiji film slavnog režisera.

Kako Alexander napreduje na istok, boje su raskošnije i publika će doslovno zajedno sa mladim vladarom, upoznavati čuda nepoznatog sveta. Dobro napisan scenario dao je mogućnost da se sklopi portret jedne velike istorijske ličnosti, ali i epohe koja je uglavnom nepoznata. Mnogi će zameriti režiseru 'političku' stranu priče, ali je činjenica da veći deo inspiracije za scenario dolazi iz studija velikih istoričara. Istina je i da su američki autori fascinirani starom erom. Za razliku od Rimljana i Grka (pa i Egipćana) čija je istorija poznata, saznanja o V periodu od 200-300 godina pre Hrista potiču iz mnogih izvora, koji su često kontradiktorni. Tako je i naučno, istorijsko znanje o velikom vladaru, prilično hollywoodsko, tačnije sačinjeno je i od dosta neproverenih podataka. Zbog toga je sasvim očekivano da priču o velikom vladaru režira jedan od najispolitizovanijih autora u Hollywoodu.

Što se tiče glumaca, oni su obavili posao sasvim pristojno, a glavni razlog za postojanje drugih likova osim Alexandera je upravo pokušaj da se vladar predstavi kao ljudsko biće. Ostvarenje Colina Farrella je uglavnom atraktivno. Vidi se da je naučio da se kontroliše (verovatno Stoneov uticaj) i može se reći da je obavio dobar posao. Ostale zvezde su pružile ono što je od njih traženo, jedino
se izdvaja Val Kilmer, kao Alexanderov otac, kralj Filip. Njegovo ostvarenje je duhovito i na tragu velikih glumaca iz vremena kada su u Hollywoodu cenili spektakl.

Iako se Stone prvenstveno trudio da šokira, film Alexander je atraktivan i veoma zanimljiv i ukupno gledano predstavlja veoma uspešan epski film bez lažnog patosa i 'bespolnosti' velikih epova iz prošlosti.

Žanr:akcija, avantura, biografski
Godina:2004
Reziser:Oliver Stone
Producent:Moritz Borman, Jon Kilik, Thomas Schühly, Iain Smith, Oliver Stone
Scenario:Oliver Stone, Christopher Kyle, Laeta Kalogridis
Uloge:Colin Farrell, Angelina Jolie, Anthony Hopkins
Uzrast:R
Award:dve nagrade i 9 nominacija
Studio:Warner Bros., Intermedia Films, Pacifica Film
Zemlja:United States
Website:wwws.warnerbros.co.uk/movies/alexander
Jezik:Engleski
Trajanje:175 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...