•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Napoleon Dynamite (2004)

Napoleon Dynamite (Jon Heder) je neprilagođeni momak, usamljenik iz srednje škole sa neverovatnom frizurom. Ima starijeg brata (Aaron Ruell) koji po čitav dan "visi na netu". Kada njegova baka završi u bolnici posle udesa, otkačeni ujak Rico (Jon Gries) dolazi da živi sa njima. Njegovo prisustvo dodatno raspaljuje Napoleonovu maštu i tinejdžerske fantazije... Znate već, o devojkama, putovanju kroz vreme, kravama...

Nezgodno je kada nemate odgovarajuću paralelu da biste uporedili film kao što je Napoleon Dynamite... pa, recimo... kao Rushmore. Debitantsko ostvarenje Jareda Hessa možda nije remek-delo kao pomenuti film Wesa Andersona, ali je produkt slično briljantne mašte. Kao i u slučaju Rushmorea glavni junak je usamljeni srednjoškolac. Privlači neverovatnu kolekciju likova koji kao da su "izleteli" iz ranih filmova Johna Watersa. Kao i Rushmore ruši mnoge tabue i uvodi "političku nekorektnost". Zamislite scenu u kojoj kravu doslovce razvale sačmarom, i to pravo u glavu pred školskim busom punim dece. Pritome, ta scena deluje još jezivije nego uobičajene Coen, Farrelly smicalice. Bad Taste Petera Jacksona je prvo što pada na pamet, međutim radi se o novom senzibilitetu, sličnijem "živoj verziji" South Parka.

Napoleon, kao i junaci South Parka živi u američkoj provicniji, čiji stanovnici su ekipa Mone Dirli. Ujak Rico, živi u 1982. Napoleonov najbolji ortak Pedro (Efren Ramirez) opsesivno pravi torte. Gadna skupina čudaka, prema kojoj sestra Beti i slični likovi deluju kao pravi izbor za životnog partnera. Međutim nadrealizam u filmu Jareda Hessa je pravi izraz u novoj Americi. Dok su svojevremeno Steven King, Romero, Carpenter i slični umetnici neuroze modernog društva projektovali na svoje junake u horor pričama, u naše vreme novi žanr je nešto što bi mogli da korstimo kao "užas svakodnevnog života". Setite se filma Fargo koji je "ispričao" uobičajen događaj iz jedne hronike. Napoleon Dynamite je slučaj iz hronike svakodnevnog provincijalnog života. "Pomereni" humor je uticaj ne samo South Parka već sada sasvim legitimnog pravca, tzv. “provincijalnog humora". Uostalom stvari u provinciji znaju da često budu idealna "Pozornica" za prave drame, ili u ovom slučaju komedije. Znate već, svi likovi se znaju.

Jared Hess na prvi pogled nema mnogo zajedničkog, sa recimo Fellinnijem, ali je njegov Napoleon Dynamate jednako dobar kao hronika jednog vremena. To potvrđuje i uspeh filma u "oba sveta", na Sundanceu, ali i na blagajnama, jer je zaradio dosta para. Jasno je da Hess neće opstati kao "nezavisan" igrač: Hollywood je već umešao svoje prste. Slično Parkeru i Stoneu, koji su od autora kultne TV serije South Park, "svedeni" na lutkare i to u vidu podrške Michaelu Mooreu i sličnim, pred Jaredom Hessom je opasan izbor.

Jasno je i da neće večito moći da snima (polu)autobiografske price. Verovatniji pravac je snimanje ko-medije "primerenije" široj publici. Ostaje da vidimo hoće li Holly¬wood "apsorbovati" još jednog au¬tora, ili će Jared Hess nastaviti u dobrom pravcu.

Žanr:komedija
Godina:2004
Reziser:Jared Hess
Producent:Jeremy Coon, Sean Covel, Chris Wyatt
Scenario:Jared Hess, Jerusha Hess
Uloge:Jon Heder, Jon Gries, Aaron Ruell
Uzrast:PG
Award:10 nagrada i 18 nominacija
Box office:44.5M USD
Studio:Fox Searchlight Pictures, Paramount Pictures, MTV Films
Zemlja:United States
Website:www2.foxsearchlight.com/napoleondynamite
Jezik:Engleski
Trajanje:82 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...