•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Crying Game (1992)

Jordanov film Igra plakanja verovatno je najčudnije ostvarenje u karijeri režisera koji snima neobične filmove. Priča počinje kao još jedan triler o šarmantnim delima IRA.

Britanski vojnik (Forest Whitaker) koga otimaju u Severnoj Irskoj, zna da mu se bliži kraj i moli jednog od svojih otmičara, borca IRA Fergusa (Stephen Rea) da pronade njegovu devojku (Jaye Davidson). Fergus sticajem okolnosti stiže do Londona i odlučuje da ispuni obećanje. Igra plakanja tek tada počinje...

Iako su mnogi kritikovali Jordana zbog odluke da ulogu britanskog vojnika dodeli Forestu Whitakeru (koji u filmu zaista ima tragičan kokni akcenat) režiser je priču o nasilju stavio u jedan sasvim novi kontekst. Simbolika čitave priče je da su i politika i religijski sukobi travestija života, tako da je sasvim duhovito da se Fergus zaljubljuje u travestita. Posle ideja prerušenih u terorizam, posle vere prerušene u hipokriziju, sasvim je na mestu da se razočarani borac IRA zaljubljuje u muškarca prerušenog u ženu. Ovo je sigurno i jedan od najboljih Jordanovih filmova, nastao u vreme kada su Britanci znali da naprave svežu i originalnu priču.

Igra plakanja stoji rame uz rame sa drugim bitanskim klasicima kao što su Mona Lisa i nešto stariji Crni petak za gangstere. Film je osvojio 5 nominacija za Oskara, (dobio je nagradu za najbolji scenario,) i pružio je Jordanu priliku da karijeru nastavi pod svojim uslovima.

Žanr:krimi, drama, romansa
Godina:1992
Reziser:Neil Jordan
Scenario:Neil Jordan
Uloge:Stephen Rea, Jaye Davidson, Forest Whitaker
Uzrast:R
Award:Oscar, 27 nagrada i 23 nominacije
Box office:62.5M USD
Studio:Palace Pictures, Channel Four Films, Eurotrustees
Zemlja:UK
Website:www.miramax.com/movie/the-crying-game
Jezik:Engleski
Trajanje:112 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...