•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Hellboy (2004)

Posledica nacističkog okultnog eksperimenta je Hellboy (Ron Perlman). Njega kao bebu pronalazi američka vojska i daje ga profesoru Broomu (John Hurt). Šezdeset godina kasnije on se bori protiv mračnih sila koje pokušavaju da od Zemlje stvore pakao...

Hellboy je junak strip autora Mikea Mignole i to je prilično različito ostvarenje u odnosu na standardnu produkciju. Srećom tako 'pomerena' priča došla je u ruke Guillerma Del Toroa, režisera koji je pokazao zavidnu umešnost i veštinu. Tako je posle godina čekanja na nekoj prašnjavoj polici, Hellboy izronio na svetlost dana. Del Toro se potrudio da originalne ideje i atmosferu uspešno prebaci na platno, izgubivši zanemarivo malo u transferu. Možda bi najpoželjnije poređenje, koje olakšava karakterizaciju filma, bilo sa Proyasovim filmom Vrana. Oba junaka imaju crtu paklenog, demonskog i obojica imaju prilično problema sa identitetom. Tu sličnosti prestaju, jer Hellboy nije u misiji osvete (bar ne direktno) i ne traga za katarzičnim krajem. Originalno, strip ostvarenje nikada nije dostiglo masovnu popularnost, već je služilo kao perfektno štivo za manji deo publike sa posebnim ukusom. Zadatak da se pomire zahtevi hollywoodske produkcije i underground poreklo priče, nije bio ni najmanje jednostavan. Najveća pomoć došla je u vidu Rona Perlmana (poznatog po zastrašujućem izgledu), zvezde mnogih SF i horor filmova.

Perlman se sjajno snašao u ulozi i nije dopustio da ga groteskni kostim i ogromna veštačka ruka povuku ka parodiranju. Njegov lik je istovremeno sarkastičan, plemenit, ali i depresivan. Veći broj rešenja pozajmljen je iz filmova '50-tih i '60-tih, ali i opskurnih SF priča, recimo, Daria Argenta. Određeno mešanje stilova je već uobičajeno za strip junake u filmskoj verziji. Bajkovita priča, 'nafilovana' kemp detaljima, ali i kičom u stilu Rocky Horrora (srećom, bez mjuzikla) pati od određenih nedostataka. Previše likova (naročito dobrih momaka) stisnuto je u kratke epizode. Slično prolazi i Selma Blair u ulozi Liz Sherman, koja ne dobija dovoljno prostora. Galerija likova negativaca je adekvatno pupunjena a izdvaja se Karel Roden kao Rasputin.

Hellboy odlično uspeva da drži pažnju i zaista pridobija publiku. Ako vam se film svidi, pogledajte i nastavak.

Žanr:akcija, avantura, fantazija
Godina:2004
Reziser:Guillermo del Toro
Producent:Lawrence Gordon, Mike Richardson, Lloyd Levin
Scenario:Guillermo del Toro
Uloge:Ron Perlman, Doug Jones, Selma Blair, John Hurt, Karel Roden
Uzrast:PG-13
Award:8 nagrada i 8 nominacija
Studio:Revolution Studios, Lawrence Gordon Productions, Starlite Films
Zemlja:United States
Website:www.hellboy.com
Jezik:Engleski
Trajanje:122 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...