•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Pronađen prvi američki film o opasnostima Hitlerovog režima

Prvi američki film, koji je trebao upozoriti na opasnosti nacističkog režima Adolfa Hitlera, pronađen je u filmskom arhivu u Briselu, gde je stajao neprimećen blizu 75 godina.

"Hitlerovo kraljevstvo terora" producirao je Cornelius Vanderbilt, naslednik bogate američke industrijalističke porodice, koji je posetio Nemačku u trenutku kada je Hitler stupio na vlast.

Film otkriva materijale koje je Vanderbilt snimio i prošvercovao iz zemlje. Snimio je nacističke skupove, spaljivanje knjiga i pljačkanje jevrejskih prodavnica.

"Premijerno je prikazan u New Yorku, 1934. godine, i doživeo je veliki uspeh. Nemačka ambasada u SAD-u je protestovala pa je film cenzurisan i adaptiran. Prikazan je i u drugim gradovima, ali sa dosta manje uspeha", kaže Bruno Mestdagh, čelnik digitalne kolekcije belgijskog filmskog arhiva Cinematheque.

Otkrivena verzija je najverovatnije naručena kako bi bila prikazana u Belgiji, ali nije nikada preuzeta. Traka je tako preživela rat i nacističku okupaciju na belgijskoj carini.

Tokom '70-ih je prebačena u arhiv, u kojem se nalazi blizu 70 hiljada naslova, od kojih je 80 posto stranih. Tek pre dve godine su kustosi shvatili da imaju jedinu preživelu kopiju ovog filma.

Film se trenutno remasterizuje i biće prikazan u njujorškom Muzeju moderne umetnosti u oktobru. Urađen je poput žurnala, sa Vanderbiltovim glasom preko originalnog zapisa, kombinovanog sa materijalom iz drugih izvora.

"Vanderbilt je uspeo da zabeleži spektakularan materijal, ali je imao samo nekoliko minuta pa su na osnovu njih stvorili čitav film. Ipak, to nisu uradili profesionalni filmadžije i film ponegde deluje amaterski", kaže Mestdagh.

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...