•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Pet godina od smrti Sonje Savić: Buntovno i lepo lice filma

Na današnji dan, pre pet godina, preminula je poznata jugoslovenska i srpska glumica Sonja Savić.

Multitalentovana Sonja Savić, poznata po svom specifičnom, promuklom glasu, bila je ikona 80-ih i najslavnijih godina jugoslovenske kinematografije. Preminula je 2008. godine, ali je njeno delo nastavilo da živi.

Filmovi Živeti kao sav normalan svet, Una, Šećerna vodica i Davitelj protiv davitelja vinuli su je u visine, dok se privatno klonila tabua, prezirala ih, živeći nekonvencionalno i van nametnutih društvenih pravila.

Sonja Savić debitovala je u "Leptirovom oblaku" 1977, igrala je u nizu filmova i televizijskih serija, a širu popularnost stekla je 1983. ulogom Dečke u "Šećernoj vodici" Bate Prelića. Ostala je prepoznatljiva i po ulogama u filmovima "Davitelj protiv davitelja", "Una", "Život je lep", koje su je učinile popularnom širom nekadašnje SFRJ.

Druge uloge: "Mi nismo anđeli", "Uvod u drugi život", "Ni na nebu ni na zemlji", "Urnebesna tragedija", "Tango je tužna misao koja se pleše", "Hleb i mleko" (Zlatni lav u Veneciji 2001.), "Od groba do groba", "Jug jugoistok", "Vratiće se rode".

Pored uloga koje je imala u nekim od najpoznatijih jugoslovenskih filmova koji su joj obezbedili veliku slavu, Sonja je bila autor i određenog broja eksperimentalnih radova jer je gotovo oduvek bila zainteresovana za avangardni vid izražavanja, što je jedinstven slučaj i veoma hrabar vid delovanja, naročito zbog toga jer je Sonja bila veoma poznata glumica još kao tinejdžer, te joj tako nešto nije ni bilo potrebno u nezahvalnim uslovima i podneblju kakvo je ovo naše, a opet je sa druge strane zanimljivo i retko videti nežniji pol da se tako predano bavi alternativom.

''Plej'' iz 1997, ''Šarlo te gleda'' iz 2003. i ''Čekajući Godoa'' iz 2006. samo su neki od naslova njenih alternativnih autorskih ostvarenja koja su teško dopirali do šire publike.

Eksperimentalni film ''Plej'' posvećen studentima Beograda između ostalog, mešavina je dokumentarnih snimaka uličnih demonstracija, neobičnih skečeva i kompjuterskih animacijama koje je radio slikar i muzičar Đile Marković.

''Šarlo te gleda'' je multimedijalno dokumentarni film koji nije samo posvećen rok grupi ''Šarlo akrobata'', već i mnogim nezavisnim i alternativnim umetnicima iz Slovenije, Zagreba i Beograda.

Za multimedijalni eksperimentalni film ''Čekajući Godoa'' može se reći da je zapravo Sonjin rekvijem. On govori o ljudima koji čekaju Boga i o tome da je samo pitanje vremena kada će narkomani okončati svoj život jer im je život haotičan i depresivan, a svaki dan im može biti poslednji, i da svesno priželjkuju smrt jer im je to zapravo izbavljenje iz pakla u kome su zaglibili. U poslednjim scenama ovog apstraktnog i psihodeličnog videa imamo lik narkomanke koja nakon ubrizgavanja droge u venu umire od prekomerne doze.

Tako je svoj život skončala i Sonja Savić 23. septembra 2008.

Preuzeto sa: www.nezavisne.com

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....