•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Layer Cake (2004)

Londonski krimos i diler kokaina (Daniel Craig) želi da se povuče iz posla. Za stare dane je spremio milion funti. Iznenada dobija ponudu za poslednji posao; treba da sklopi razmenu sa milion ukradenih tableta ekstazija. Počinje niz ubistava, krađa i ozbiljnih glavobolja...

Neverovatno da je film Kolač s barutom režirao Matthew Vaughn, muž Claudie Schiffer, Madonnin ortak i producent filma Dve čađave dvocevke. Sada je postao i sasvim pristojan režiser i to zahvaljujući već poznatom slučaju da je njegov prijatelj Guy Ritchie odbio da snimi adaptaciju kriminalističkog romana JJ Connollya. Mnogi su zajedljivo primetili da od tog filma neće biti ništa, međutim Vaughn se pokazao kao zreo režiser dodavši novu titulu svojoj filmskoj biografiji.


U Hollywoodu su ranije postojali slučajevi producenata koji bi postali režiseri, ali su se uglavnom završavali tragično. Posle svih ovih hvalospeva, da spu- stimo malo loptu na zemlju. Kao prvo Kolač s barutom neće promeniti svet. Dobra stvar je što će popraviti utisak o britanskoj kinematografiji koja je bar po pitanju gangsterskih filmova posustala posle Dve čadave dvocevke.


Drugo treba priznati da se Vaughn okružio proverenim saradnicima, prvenstveno mislimo na direktora fotografije Bena Davisa čije slike, fantastične minijature Londona pružaju pravu atmosferu filmu. Scenario je napisao pisac prvobitnog romana JJ Connolly koji je uspešno prilagodio zaplet potrebama filmskog ritma. Istina postoji nekoliko nepotrebnih zaobilaznica pri kraju filma, ali to nije dovoljno da pokvari ukupan utisak.


Glumačka ekipa je posebna priča. Već dugo slušamo priče o Danielu Craigu kao sledećem velikom glumačkom imenu. U filmu Kolač s barutom konačno je dobio priliku da postane zvezda. Njegovo ostvarenje je harizmatično i ima šarm pravog uličnog mangupa. Pravu pomoć je dobio u Michaelu Gambonu koji kao preplanuli tajkun unosi šarm prave gangsterske priče sa starovremenim mafijaškim bosovima. Istina i bosovi su se modernizovali. Kenneth Cranham glumi upravo takvog bosa. Vaughn je našao mesta iza izuzetno popularnu devojku Judea Lawa, Siennu Miller koja filmu pruža dovoljno materijala za promociju u medijima.

Vaughn meša macho heroizam, džukački humor i provale nasilja. U pitanju je scena u kojoj Craigov pomoćnik mlati tipa uz muziku Duran Duran (Ordinary World). Izbor muzike podseća na trikove Guya Ritchieja i dodatno pomaže da film izgleda elegantno. Odličan debi koji će Vaughnu omogudti da ostvari još puno svojih ideja.

Žanr:krimi, drama, triler
Godina:2004
Reziser:Matthew Vaughn
Scenario:J.J. Connolly
Uloge:Daniel Craig, Sienna Miller, Michael Gambon
Uzrast:R
Award:2 osvojene
Studio: Sony Pictures Classics
Zemlja:UK
Jezik:Engleski
Trajanje:105 minuta
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...