•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

Poslednja zagonetka scenariste i pisca Chariieja Kaufmana Večni sjaj besprekornog uma, nije film koji je lako svariti. Iako je pokušao da Kaufmanove već standardno (i notorno) komplikovane igrice pretoči u pitkiju priču, režiser Michael Coundry u tome nije potpuno uspeo. Istina ovo je prvi put da je relativno lako dešifrovati tragove i pronaći neku hronologiju, kada je u pitanju Kaufmanov scenario. Višestruke realnosti i jezivi vizuali, potpuno artificijelno okruženje i promenjivi glavni likovi su patentirani izum Kaufmana.

Goundry je uspeo da slojevitu priču idealno rasporedi unutar zadatog formata. Poređenja radi, film sa Ben Affleckom Paycheck (iako je u poredenju sa Kaufmanovim scenariom smešan) svoju formu gradi na klasičnim SF motivima. Večni sjaj je bliži Burroughsu sa mnogo viđe simpatije za svoje glavne junake.

Kafkijanski obrti su tu samo da bi napravili uvod za kompleksna objašnjenja. Iako se film uklapa u trend ostvarenja koji se bave brisanjem pamćenja (već pomenuti Paycheck i 50 First Dates) mora se red da je čitav projekat začet još 1998. Iznenađuje i ostvarenje Kate Winslet u ulozi Clementine, koju Jim Carrey po svaku cenu želi da izbriše iz pamćenja. Carrey je prilično dobar i ni za trenutak nedozvoljava da se pojavi patentirana trumanovština. Jedino što pomalo iritira je osećaj da gledate fensi varijantu Dosijea X. Srećom, to osećanje se javlja retko, a i vezano je za manje šokantne, gotovo dosadne pasaže u filmu.

Žanr:drama, romansa, sf
Godina:2004
Reziser:Michel Gondry
Scenario:Charlie Kaufman, Michel Gondry
Uloge:Jim Carrey, Kate Winslet, Tom Wilkinson
Uzrast:R
Award:Oscar, 46 nagrada i 54 nominacija
Studio:Focus Features, Anonymous Content, This Is That Productions
Zemlja:United States
Website:www.eternalsunshine.com
Jezik:Engleski
Trajanje:108 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...