•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Cowboys (1972)

Vestern "Kauboji" jedan je od najzanimljivijih filmova iz završne faze karijere legendarnog američkog glumca Johna Waynea. Film je snimljen 1972. kada je Wayneu bilo 65 godina, i "Kauboji" se ne libe prikazati najveću ikonu američke kinematografije kao starca na zalasku karijere, koji se teško nosi s novim vremenima. Ipak, "Kauboji" pre spadaju u korpus klasičnog vesterna nego u grupu tada popularnog antivesterna.

Američki zapad, u drugoj polovini 19. veka. Ostareli stočar Wil Andersen priprema veliki transport stoke, ali zbog otkrića zlata u okolini iznenada ostane bez već angažovanih pomoćnika, koji ga napuste nadajući se boljoj i lakšoj zaradi. Andersenov stari prijatelj Anse Petersen predloži mu da angažuju dečake iz obližnje škole. Andersenu se ideja u prvo vreme učini glupom, ali nemajući drugog rešenja, na kraju popusti i odluči da pretvori golobrade dečake u kauboje. Zadatak nije nimalo jednostavan, ali grupa dečaka predvođena starcem uskoro krene na put. Da stvari budu gore, Andersenu, dečacima i crnom kuvaru Jedediahu Nightlingeru za petama su razbojnici predvođeni okrutnim Asom Wattsom, koji bi se rado dočepali stoke.

Osim ostarelog Waynea sjajne su uloge ostvarili vrsni afroamerički glumac R. Lee Browne i glavni negativac B. Dern, a valja istaći da je muziku potpisao peterostruki oskarovac John Williams. "Kauboji" nisu jedini film u kojima karakter koga glumi John Wayne umre, ali sadrže najpotresniju scenu njegove filmske smrti. Nakon "Kauboja" Wayne je nastupio u još 6 filmova.

Žanr:avantura, komedija, drama
Godina:1972
Reziser:Mark Rydell
Scenario:William Dale Jennings, Irving Ravetch
Uloge:John Wayne, Roscoe Lee Browne, Bruce Dern
Award:1 nagrada
Box office:7.5M USD
Studio:Warner Bros.
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:131 minut
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila