•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Around the World in 80 Days (2004)

Svako od nas je čitao knjugu Žila Verna 'Put oko sveta za 80 dana' ili ako niste čitali onda ste verovatno pogledali neku od ekranizacija, a njih je definitivno bilo dosta. Da potsetimo ukratko o čemu se radi - da li se može obići svet za osamdeset dana ili ne? Gledani iz današnje perspektive to izgleda prilično smešno, ali imajmo na pameti da se radnja dešava pri kraju devetnaestog veka i uzmite u obzir tehnologiju koja je tada postojala i videčete da to nije bio tada nimalo lak poduhvat.

Phileasa Fogga u Londonu smatraju neozbiljnim cirkuzantom, a naučnici iz Kraljevske akademije ne primaju ga u svoje redove. Posebno im je smešna njegova vera da će čovek jednog dana leteti. Tom svom snu posvećuje većinu svoga vremena. Istovremeno je opljačkana londonska banka i iz nje je nestala dragocena skulptura Bude od žada. Policija traga za Kinezom koji se slučajno nađe u Foggovom dvorištu upravo u trenutku dok njegov stari sluga odbija po ko zna koji put da bude katapultiran u nekoj čudnoj Phileasovoj napravi. Odbegli Kinez (kasnije će dobiti ime Passepartout) između dve mogućnosti od kojih mu ni jedna lepo ne piše bira let u napravi. Let nije sasvim uspeo, ali je siroti Passepartout preživeo, a zlobnicima iz akademije je to još jedan razlog više da se smeju Phileasu Foggu. Kada u Kraljevskoj akademiji Fogg objavi da se Zemlja može obići za 80 dana, svi mu se grohotom smeju, a ministar nauke, sir Kelvin, izazove Phileasa na opkladu: neka on sam ode na put i dokaže da je moguće. Ako se vrati tačno u podne osamdesetoga dana, sir Kelvin će mu predati svoju titulu, a ako izgubi okladu, nikad više ne sme ući u Akademiju niti se baviti naukom i istraživanjima. U pitanju je veliki ulog i Phileas je na mukama, ali prevagne na nagovor novog sluge koji ima svoje razloge da se što pre uputi na dalek put...

Film izgleda raskošno i slikovito, ima dosetljiva pronalazačka rešenja i simpatične glavne likove. Posebno su spektakularni prizori u Parizu i u Kini. Osim što film protiče u pustolovnom razigranom duhu, romantičnu mu dimenziju daje odnos buduće ljubavi između nespretnog i smušenog Phileasa i šarmantne Parižanke Monique, koja mašta o letenju kao i Fogg.

Jackie Chan se i ovde odlično snašao, u ulozi Foggovog pomoćnika Passepartouta, a filmu definitivno ne manjka ni akcije a ni komičnih scena.

Žanr:akcija, avantura, komedija
Godina:2004
Reziser:Frank Coraci
Scenario:Jules Verne, David N. Titcher
Uloge:Jackie Chan, Steve Coogan, Jim Broadbent
Uzrast:PG
Award:dve nominacije
Studio:Walden Media, Spanknyce Films, Mostow/Lieberman Productions
Zemlja:United States
Website:www.80days.ru
Jezik:Engleski
Trajanje:120 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila