•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Last Action Hero (1993)

Poslednji akcioni junak ( “Last Action Hero”) je akciona komedija iz 1993. godine, koju je režirao John McTiernan. Film predstavlja parodiju i satiru na akcione filmove i njihove klišeje.

Danny (Austin O'Brien) je dečak opsednut bioskopom i filmovima u kojima je glavni lik Jack Slater (koga glumi Arnold Schwarzenegger). Posle dobijanja čarobne karte koju je prethodno Huddini dobio od nekog azijskog mađioničara, a koju sada Danny ima u svom vlasništvu, granica između realnosti i sveta filma nestaje, pri čemu Danny sam završava u filmu Jack Slater 4. Zarobljen unutar filma, Danny mora ubediti Slatera da je on ustvari izmišljeni lik koga glumi stvarni glumac po imenu Arnold Schwarzenegger. Stvari postaju komplikovanije kada zlikovac u filmu Jack Slater 4, plaćeni ubica Benedict (Charles Dance), dođe u posed čarobne karte uz pomoć koje otputuje u stvarni svet. Slater i Danny ga prate u stvarni svet u kome otkrivaju kako su stvari mnogo teže nego što je to slučaj u filmovima, tj. otkrivaju kako klišeji akcionih filmova (automobili eksplodiraju kada se puca na njih i prolazak kroz staklo prozora ne izaziva bol) ne postoje.

Poslednji akcioni junak je najavljivan je kao "sledeći veliki letnji akcioni film" i mnogi filmski poznavatelji su filmu takođe predviđali veliku zaradu, posebno zbog uspeha Schwarzeneggerovog prethodnog filma, Terminator 2: Sudnji dan.

Međutim, umesto svega toga, kritika je "sahranila" film, a na bioskopskim blagajnama u SAD-u film beleži zaradu od samo 50 miliona dolara (razočarenje, s obzirom da je budžet bio 60 miliona) dok je u celom svetu znatno više. U svojoj biografiji glumac Arnold Schwarzenegger (koji je takođe bio i izvršni producent filma) je izjavio kako film nije doživeo uspeh zbog lošeg vremena prikazivanja, pošto je na bioskopska platna stigao nedelju dana posle Parka iz doba jure, najvećeg filmskog hita te godine. Schwarzenegger tvrdi da je pokušao da ubedi svoje koproducente da na mesec dana odlože premijeru, ali su se oni oglušili na to. Mišljenje je većine, kako bi se film pokazao isplativim ili bi barem pokrio troškove da je premijera filma bila mesec dana kasnije.
Usprkos neuspehu na bioskopskim blagajnama, film je hvaljen kao uspešna satira akcionog žanra, u kojoj je gotovo svaki akcioni kliše nemilosrdno parodiran.

V.K.
Žanr:akcija, avantura, komedija
Godina:1993
Reziser:John McTiernan
Producent:Arnold Schwarzenegger
Scenario:Zak Penn, Adam Leff
Uloge:Arnold Schwarzenegger, F. Murray Abraham, Austin O'Brien
Uzrast:PG-13
Award:14 nominacija na festivalima
Box office:137
Studio:Columbia Pictures
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:130 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....