•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Top 10 glumaca koji nisu osvojili Oskar

Mnogi glumci su za svoj talenat sigurno zaslužili Oskara, najprestižniju nagradu na polju sedme umetnosti, ali im se isti omakao „za dlaku“, nekoliko puta.

10. Robert Dauni Džunior:

Glumio je u više komedija i drama pre nego što se pojavio u ulozi Čarli Čaplina, koju je izneo toliko verodostojno da ga je Akademija opravdano nominovala za Oskara. Robert bi tada postao najmlađi dobitnik ove nagrade, ali ga je u tome sprečio stariji kolega Al Paćino.

Nakon toga njegov život i karijera imali su niz uspona i padova, da bi se u punom sjaju vratio na listu nominovanih Oskarovaca 2009. za prateću ulogu u filmu „Tropska grmljavina“,i ponovo ostao kratkih rukava.

9. Albert Fini

Engleski glumac koji je ređao pozorišne uspehe pre nego što se pojavio na velikom platnu. Iako je osvajao Zlatne Globuse, BAFTA i EMI nagrade, Oskar mu je izmicao svaki put.

Pored 4 nominacije za najbolju ulogu u dvadesetom veku, u novom milenijumu je dokazao da je njegov talenat nepresušan, nominacijom za najbolju prateću ulogu u filmu „Erin Brokovič“.

8. Edvard Norton

Dok su nekim glumcima potrebne decenije da bi ih Akademija prepoznala, Norton je svoje ime vezao za listu nominovanih za Oskara već sa pratećom ulogom u filmu „Iskonski strah“ (1996).

Nakon toga imao je još jednu nominaciju za najbolju ulogu u filmu „Američka istorija X“ i niz zapaženih uloga, kao i nagrada - koje na žalost nisu prestižna zlatna statua.

7. Vil Smit

On je reper sa Gremijem, tv zvezda i kralj bioskopskih blagajni, ali do danas mu se prsti nisu zalepili za zlatnu statuu. Možda je smešan za medalju, ali ume biti i ozbiljan za Oskara, što je i dokazao – dva puta zahvaljujući ulogama u filmovima „Ali“ (2002.) i „Put do sreće“ (2007.).

Nijednom nije osvojio Oskara, ali to ga ne sprečava da i dalje ređa uspehe sa naučno-fantastičnim komedijama i filmskim biografijama.

6. Džoni Dep

Kako bi pobegao od statusa tinejdžerskog idola, Džoni se odlučio za karaktere koje ni malo ne liče na njegove tv uloge sa početka karijere. Od ekscentričnih likova za pamćenje pod palicom Tima Burtona, do romantičnih komedija, trilera, ratnih i avanturističkih filmova – Dep je štrikirao sve uloge što jedan glumac poželeti može u svojoj karijeri.


Prvi put je nominovan za Oskara tek u ovom milenijumu, za ulogu koja mu je postala zaštitni znak – svima omiljeni kapetan Džek Sparou. Još dve glavne uloge su mu donele nominacije („Svini Tod“ i „U potrazi za Nedođijom“), ali je završio bez zlatnog trofeja na otomanu.

5. Bred Pit

Pre nego što se proslavio kao osvajač srca prelepe Anđeline Džoli, i bio opevan od strane Severine, Bred je bio zapažen od strane filmskih kritičara – ali ne samo zbog lepih očiju i zmijskog tela.

Prvu nominaciju za Oskara donela mu je prateća uloga u filmu „12 majmuna“ (1995.), zatim je imao još 2 nominacije za glavnu ulogu sa filmovima „Neobični slučaj Bendžamina Batona“ i „Igra pobednika“. Neuspešne pohode na Oskara nadoknadio je bogatom glumačkom karijerom, snimajući epske filmove, akcije, komedije... a najbolje od njega tek možemo da očekujemo.

4. Ričard Barton

Pamtimo ga kao glavnu ulogu pored Elizabet Tejlor, kako u životu - tako i na platnu, ali i po izuzetnom glumačkom talentu, za koji je dobio čak 7 nominacija za nagradu Oskar.

Na žalost, nijedan nije poneo kući, iako je osvojio mnoge druge nagrade i bio jedan od najplaćenijih Holivudskih glumaca.

3. Leonardo Di Kaprio

Džek Doson je možda želeo da bude kralj sveta, ali Leonardo bi sigurno više voleo da svoju dvadesetogodišnju karijeru konačno kruniše Oskarom. Kao tinejdžer nominovan je za prateću ulogu u filmu „Šta muči Gilberta Grejpa“, a dva Oskara za glavnu ulogu su mu izmakla nedavno, „Avijatičar“ i „Krvavi dijamant“. Di Kaprio je u međuvremenu dokazao da može da glumi u dramama, tragedijama i komedijama, ali još uvek ne dovoljno dobro za Oskara.

2. Gari Oldman

Glumačku karijeru je započeo još sedamdesetih, pa ga sa razlogom predstavljaju kao najboljeg glumca na svetu danas, zahvaljujući njegovoj raznolikosti, teatralnom stilu, i ekstremnoj posvećenosti zanatu. Dok ga pokolnici pop kulture vole zbog uloga negativaca, pokazao je besprekoran talenat oživljavajući portrete poznatih ličnosti („Sid i Nensi“). Na žalost, jedinu nominaciju za Oskara dobio je 2011. za film „Limarkrojačvojnikšpijun” - i izgubio.

1. Piter O’Tul

Sa 8 nominacija i nijedne pobede, nedavno preminuli Piter vodi na ovoj listi. Irski glumac potpisuje repertoar vredan poštovanja, gde se ubrajaju epovi, istorijske drame, mjuzikli, crne komedije. Iako je „Lorens od Arabije“ poznat kao jedan od legendarnih filmova, O’Tul ima samo jedan počasni Oskar za 60 godina karijere.

Izvor: http://www.youtube.com/watch?v=WWR5X8Cu7kE

Autor: Danica Asurdžić
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....