•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Nikola Rakočević zvezda u usponu

Prestižna priznanja "Zvezda u usponu", koja svake godine budu dodeljena odabranim mladim glumcima iz Evrope, među kojima je i srpski glumac Nikola Rakočević, uručena su u ponedeljak uveče u Berlinu.

Nagrada je Rakočeviću uručena u dvorani "Berlinale Palast", u okviru 64. "Berlinala", filmskog festivala koji je nemačku prestonicu ovih dana pretvorio u centar filmske umetnosti.

"Nikola, najmlađi od pet glavnih glumaca u 'Krugovima', ostavlja jak utisak, sa vanserijski životnom izvedbom. Uz nespornu energiju i harizmu, Nikolina biografija otkriva i impresivan spektar uloga, pokazujući da poseduje tajno oružje sa velikim potencijalom", navodi se u odluci žirija koji je nagradio Rakočevića.

Rakočević je na sebe skrenuo pažnju evropske filmske javnosti upravo u Berlinu još prošle godine. Na prošlogodišnjem "Berlinalu" film "Krugovi" Srdana Golubovića imao je evropsku premijeru, a zatim i osvojio nagradu u okviru selekcije "Forum 2013".

Mlada zvezda filmova "Krugovi" i "Šišanje" nagradu je podelila sa još devet mladih filmskih umetnika.

Među njima je i Danica Ćurčić, danska filmska nada, koja je poreklom iz Srbije i ponosno ističe svoje korene.

Žiri je bio sačinjen od čuvenih imena evropskog filma, među kojima su Norvežanin Anders Basmo Kristijansen, kao bivši dobitnik priznanja "Zvezda u usponu", zatim Čarls Grant, filmski kritičar iz Velike Britanije, Hermina Huntgeburt, rediteljka iz Nemačke, te Oriana Kunčić, kasting direktorka iz Hrvatske, kao i Jani Tiltges, producent iz Luksemburga.

Mladim zvezdama priznanja su dodeljena na svečanoj ceremoniji u "Berlinale Palastu", a u posebnom programu predstavljanja dobitnika učestvovali su proslavljeni evropski glumci Stelan Skarsgord i Bruno Ganc, kao i prethodni dobitnici priznanja Jakob Oftebro i Kristijansen.

Program "Zvezda u usponu" započeo je na "Berlinalu" 2008. godine, u organizaciji Evropske filmske promocije, mreže promotivnih i marketinških organizacija iz 35 zemalja u Evropi. Rakočevića je nominovao Filmski centar Srbije, ističući njegove uloge u filmovima "Krugovi", te "S/Kidanje" Koste Đorđevića i "Travelator" Dušana Milića.

Nakon dodele priznanja u čast 10 nagrađenih glumaca organizovana je VIP žurka.

Rakočević i njegove kolege već nekoliko dana borave u Berlinu, gde ostvaruju važne kontakte sa brojnim kolegama iz evropske filmske industrije.

Nagrađeni:
Nikola Rakočević, Srbija
Danica Ćurčić, Danska
Maria Dragus, Nemačka
Miriam Karlkvist, Italija
Marvan Kenzari, Holandija
Jakob Oftebro, Norveška
Mateuš Košćjukjevič, Poljska
Cosmina Stratan, Rumunija
Eda Magnason, Švedska
Džordž Mekej, Velika Britanija

Website:nezavisne.com
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....