•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Long Good Friday (1980)

Reputacija filma 'Crni petak za gangstere' odavno je prerasla okvire kultnog filma i danas većina ozbiljnih kritičara smatra kako je reč o jednom od najboljih britanskih filmova poslednje četvrtine 20. veka, i uopšteno, jednom od najuspelijih gangsterskih filmova u istoriji.

London, sedamdesetih. Sredovečni gangster Harold Shand pokušava da usmeri svoje aktivnosti prema legalnom biznisu. Jednoga dana Shand na svome raskošnom brodu organizuje skup na kome zvanicima, među kojima su i njegovi moćni američki partneri, predstavlja ambiciozni projekat preuređenja zapuštenog lučkog dela grada u raskošno zdanje za buduće Olimpijske igre. Dok Shand sa strepnjom očekuje reakciju američkih partnera, a njegova supruga Victoria zabavlja goste, neko nepoznat počinje likvidirati Shandove ljude. Shandov vozač raznesen je u automobilu dok je čekao gazdinu majku ispred crkve, a bliski saradnik ubijen je na bazenu. Shand i supruga odmah posumnjaju kako im konkurencija želi omesti posao s Amerikancima...

Snimljen na prelazu za britansku kinematografiju kriznih sedamdesetih u zanimljivije osamdesete, 'Crni petak za gangstere' predstavljao je jedan od prvih znakova kasnijeg buđenja britanskog filma. Zaista, reč je o pravom remek-delu, žanrovskom filmu čija priča o ambicioznom gangsteru i preduzetniku koga progutaju veći igrači nadilazi granice žanra i sadrži alegoriju na temu stanja onovremenskog britanskog društva i ekonomije.

Izvrsno napisan i režiran film može se pohvaliti i neviđeno realističnom atmosferom i obiluje svakodnevnim prizorima života gotovo antropološke vrednosti. Glavna uloga gangstera bila je prelomna za karijeru velikog britanskog glumca Boba Hoskinsa. Njegovu suprugu igra sjajna Helen Mirren, a svoju prvu filmsku ulogu u 'Crnom petku za gangstere' je zabeležio i kasniji James Bond Pierce Brosnan.

Žanr:krimi, drama, misterija
Godina:1980
Reziser:John Mackenzie
Producent:Barry Hanson
Scenario:Barrie Keeffe
Uloge:Bob Hoskins, Helen Mirren, Dave King
Uzrast:R
Award:3 nagrada i 1 nominacija
Studio:British Lion Film Corporation, Calendar Productions, HandMade Films
Zemlja:UK
Jezik:Engleski
Trajanje:114 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu