•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Peter Jackson

Peter Jackson nosi(o) je titulu jednog og najgadnijih režisera strave i užasa, kao i jednog od nedisciplinovanih reditelja, sa najočitijim neskladnostima u svim filmovima svoje karijere. Ipak, internacionalna slava mu je stigla tek sa trilogijom „Lord of the Rings“, a, navodno, kritika je bila očarana njegovim filmom iz 1995-e, „Heavenly Creatures.“

Jackson je rođen 31/11/1961/ u Puker zalivu, malom gradu južno od Velingtona. Kao jedinac, odrastao je sa prilično bujnom maštom, i već je sa 8 godina dobio od roditelja kameru za Božić.

1969-e, sa drugovima iz škole, snima svoj prvi „film.“ Njih je nastavljao da snima, i od svoje prve zarade u lokalnim novinama kupuje sebi 16mm kameru.

1983-e snima svoji desetominutni film „Roast Of The Day, koji će 1987-e prerasti u dugometražni film „Bad Taste.“ Snimljen je za 4 godine, uz gotovo nepostojeći budžet, što se dalo i primetiti u svakoj sceni filma, i nerezervisanu pomoć prijateljima. Film je na kraju bio primećen, sa svim njegovim nedostacima, kao nešto što odgovara datom naslovu. Sa količinom gadosti i krvi, kritika je film proglasila kao nešto što se nije videlo do tada u žanru i vremenom je dospeo do kultnog statusa.

1989-e, Peter Jackson snima još jednu gaduriju „Meet the Feebles“, koji je tek 1995-e dozvoljen u američkim bioskopima, da bi ga kritičari prozvali „Nafiksani Muppet Show.“ Film je upao u poznatu kategoriju, ili vam se sviđa, ili ne, ali je bilo jasno da reditelj namenski radi na preteranim filmovima, lišenim bilo kakve umetničke vrednosti. No, još jedan kultni naslov, doduše, niže vrednosti od sledećeg.

1992-e Jackson snima, po nekima, najgadniji film svih vremena „Dead Alive“ ili „Braindead“, sa toliko utrošene „krvi“ da su se kritičari takmičili u tome ko će pronaći film najbliži njemu. Bio je to „The Evil Dead 2“ (1987).

„Heavenly Creatures“ donosi mu Srebrnog Lava i nominaciju za nagradu Oskar u oblasti scenarija.

Na žalost, naredni film, „Frightners“ (1996), sa Michael J. Foxom, doživljava neuspeh, iako jeste zabavan, mada više u domenu komedije nego očekivane strave. Jackson nestaje sa scene i saznaje se njegov plan za ekranizaciju „Prstenova.“

Prvi deo je počeo sa snimanjem 1999-e, za koji je bio nominovan za 13 Oskara, a dobio 4. Drugi nastavak nominovan je za 6, a uručena su mu samo 2.

Treći, potpuno neverovatno, i za većinu internacionalnih kritičara, suludo, dobija 11 Oskara, da bi stao rame uz rame sa filmovima „Ben Hur“, i još katastrofalnijim „Titanicom.“

Uzbuđenje koje je Jackson planirao za Božić 2005-e, sa „King Kongom“, gotovo da nikaoga nije uzbudilo, te se Jacskon još jednom povukao sa scene. Bilo je nade da se više neće ni vratiiti rediteljskom položaju, ali jeste. I još jednom ostao neprimetan.

Sada se očekuje u saradnji sa Steven Spielbergom.

I naravno, kada nemaš šta novo da kaže, a kada kažeš to ne bude zapaženo, uvek se vrati sigurnom. Snimanje "Hobbita" je u toku.

Filmografija:


1976 The Valley (Kratki)





1987 Bad Taste





1989 Meet the Feebles





1992 Braindead (released in North America as Dead Alive)





1994 Heavenly Creatures





1995 Forgotten Silver





1996 The Frighteners





2001 The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
2002 The Lord of the Rings: The Two Towers
2003 The Lord of the Rings: The Return of the King
2005 King Kong
2008 Crossing the Line (Kratki)





2009 The Lovely Bones
2012 The Hobbit: An Unexpected Journey





The Hobbit: There And Back Again


Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu