•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Cinefest: 'Otmica' u DKC-u od 29. avgusta

Danski film „Otmica” (A Hijacking/Kapringen), koji je premijerno prikazan na FEST-u 2014, od 29. avgusta biće na redovnom bioskopskom repertoaru u Dvorani kulturnog centra Beograda.

„Otmica” je jedan od prvih filmova o kidnapovanju brodova u Somaliji gde se to smatra vodećim biznisom. Danski teretnjak je otet u Indijskom okeanu, a među posadom su brodski kuvar Mikel i inženjer Jan, koji su sa ostalim pomorcima uzeti kao taoci u ciničnoj igri života i smrti. Uz zahtev za otkup vredan nekoliko miliona dolara, odvija se psihološka drama između direktora brodske kompanije u Kopenhagenu i somalijskih pirata. Ako se odmah ne plati traženi otkup, biće traženo samo još više novca, a nikada niste sigurni koliko dugo smete da odugovlačite kako ne biste doveli živote otetih u pitanje...

Glavne uloge tumače glumci iz poznate danske serije „Borgen” – Pilou Asbek i Seren Maling. Režiju i scenario potpisuje Tobijas Lindholm.

Lindholm je debitovao sa dramom „R” 2010. godine (u saradnji sa Mihaelom Noerom), a poznat je i po scenarističkom radu za filmove „Godina risa”, „Lov”, kao i za deset epizoda serije „Borgen”. „Otmica” je njegov drugi igrani film.

„Pre nego što sam se rodio, moj otac je radio kao moreplovac, ali mi nikada nije pričao o tome. Možda je zbog toga more uvek u mojim mislima”, kaže reditelj i dodaje: “Posle otmica danskih teretnjaka „Danica White” i „CEC Future” 2007. i 2008. godine, postao sam svestan realnosti za koju nisam znao da postoji - realnosti u kojoj su brodske kompanije primorane da pregovaraju direktno sa piratima i u kojoj pirati zarađuju milione dolara, a pomorci su mesecima taoci bez ikakvog uticaja na sopstvenu sudbinu.”

Govoreći o pristupu ovoj temi Lindholm kaže: “Nisam mogao da napravim film o istini o otmicama u Indijskom okeanu, jer ne znam šta je istina. Ali, mogao sam da napravim film o mornarima, gusarima, direktorima kompanija i rodbini, zato što oni postoje. Ako se ovaj film približi njihovim sudbinama, onda sam ostvario cilj.“

Film je učestvovao na velikom broju festivala i osvojio je brojne nagrade (Bodil – najbolji danski film; Solun – Gran pri Zlatni Aleksandar, nagrada FIPRESCI, Geteborg – nagrada publike itd.).

Film će se u Dvorani kulturnog centra Beograda prikazivati od 29. avgusta do 3. septembra u terminu od 19.00.

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu