•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Insurgent (2015)

Nakon vrlo uspešnog prvog dela Divergent, stiže nam nastavak Insurgent (domaći prevod Pobunjeni) koji će premašiti očekivanja i uvesti nas u novu dimenziju ove distopijske avanture.

Prividni mir u distopijskom Čikagu je narušen. Politika kao i svuda igra glavnu ulogu. Nemilosrdna Dženin je zaustavljena u svojoj nameri da pokori ostale frakcije i preuzme vlast od Nesebičnih. S obizrom da je njen plan osujećen i sprečen, Dženin na sve načine pokušava da kompromituje sve koji su učestvovali u napadu, što dovodi do jasne podele između članova Neustrasivih. Tako Tris, 4 i ostala odabrana ekipa postaju begunci i nepripadajući. Kao takvi pokušavaju da se pritaje do konačnog napada na Učene. U međuvremenu Dženin saznaje da je Tris vrlo važna za eksperiment koji radi sa Divergentnima i kao takva postaje glavna meta. Tris im ovog puta treba živa.

Neminovno poslednjih godina sve više distpoijskih romana doživljava svoju ekranizaciju i pune bioskopske blagajne. Neki više neki manje, ali prave priče pronađu put do svojih fanova. Polako stvaramo jednu drugaciju sliku budućnosti i nekako se privikavamo na nju. Ono što je bitnije jeste da se vrlo lako, čak na prvu loptu, vezujemo za glavne likove i delimo njihovu muku u punoj empatiji sa njima, što navodi na razmišljanje da aktuelni filmovi svaki na svoj način, sa većom ili manjom maskom, jako podsećaju na sadašnjost, što može biti poučno pa se trgnemo malo kao društvo u globalu. Nego vratimo se na glavnu temu. Pogled na ovaj film i mali osvrt na prvi deo biće potpuno iz ugla filma i neće biti tretiran kao ekranizacija romana.

Prvi deo trilogije DIVERGENT (prateći trend biće četiri dela) sa svojom pričom u startu je bio izložen kritici kako ceo projekat i priča podsećaju na Igre gladi (neosporan je njihov uspeh). Sve to je vrlo brzo utihnulo jer se priča sama za sebe izborila i vrlo brzo postala omiljena među obozavaocima ovog žanra. Nametnut sistem, utvrđena životna pravila i teške kazne za one koji se usprotive režimu jeste koncept oko kog se gradi priča. Prvi deo nas je lagano uveo u priču, jasno je predstavljena podela i odabir frakcije i vrlo lepo oslikan nametnut režim, gde se jasno svima stavlja do znanja da je frakcija ispred porodice (čuvena “faction before blood”).

Uspešan start svake franšize uvek stavlja težak zadatak ispred režisera za naredne nastavke, što moze biti mač sa dve ostrice. Nakon prvog dela koji je rezirao Neil Burger, drugog dela se prihvatio nemački režiser Robert Schwentke. Pa je tako nastavak malo mračniji, više je scena u tamnom okruženju što se odražava na napetost filma. Ali je film svakako zadržao duh prvog dela. Shailene Woodley je dosta napredovala, karakter joj je dosta sigurniji. Glumački je dobro odradila svoju ulogu, mada pored njenog krhog izgleda uvek strepimo kako ce izneti svoje akcione momente u filmu i ponekad sumnjamo u njenu odlučnost, ali na kraju uvidimo da nema potrebe za tim. Theo James je odličan u ulozi 4, njegov lik je sam po sebi jak i presudan u razvoju Tris kao glavnog pobunjenika. Čuvena Dženin i odlična Kate Winslet u ulozi iste je pravi pogodak. Kate svakom svojom ulogom opravdava reputaciju jedne od najboljih glumica u Holivudu. Drugi deo nas vodi kroz pobunu i polako urušavanje sistema po kome Chicago funkcioniše već sto godina. Stvaraju se savezi, na scenu izlaze oni koji ne pripadaju nijednoj frakciji kao i oni koju pripadaju svim frakcijama. Specijalni efekti su odlični, pogotvu deo kada kreću simulacije (tj. sims-kako ih Tris zove u filmu), pa taj momenat vuče film u drugu stranu i drži nas potpuno zainteresovane do kraja. U filmu dominiraju mračne scene pa je prisustvo 3D tehnologije potpuni promašaj. Savet onima koji mogu da biraju, gledajte 2D verziju. Pobunjeni su imali zadatak da u najmanju ruku isprate atmosferu prvog dela. Ovom prilikom slobodno možemo reći da jesu uspeli u tome. Priča na kraju dobija svoje proširenje pa je samim tim završni deo (tj. dva dela) jos iščekivaniji.

Na kraju krajeva ovaj prikaz možda jeste subjektivan, ali fanovi će razumeti a ovaj film ih dosta ima. POBUNJENI rame uz rame stoje sa prvim delom, opravdavaju status nastavka serijala, drže franšizu na pravi put i ostaje nam samo činjenica da ćemo na završetak ove priče čekati još dve godine.

Ocena: 8/10

Autor: AcaZivk

Žanr:avantura, sf, triler
Godina:2015
Reziser:Robert Schwentke
Scenario:Brian Duffield, Akiva Goldsman
Uloge:Shailene Woodley, Ansel Elgort, Theo James
Uzrast:PG
Studio:Red Wagon Entertainment, Mandeville Films, Paragon Studios
Zemlja:United States
Website:www.thedivergentseries.com
Jezik:engleski
Trajanje:119 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila