•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Sin City: A Dame to Kill For (2014)

Nakon 9 godina čekanja, pojavio se nastavak vrlo zabavnog i inovativnog „Grada greha” koji je 2005. godine predstavio jedan inovativni stilski koncept prenošenja strip-fotografije i strip-animacije u igrani film. I dok je svežina tog filma nalazila svoj uzrok u tome, estetska vrednost se širila i obuhvatala sve aspekte „Grada Greha”, a naračito njegovu zanimljivu strukturu prožetu pričama čiji senziblilitet ima očigledan uticaj noirfilmova. Postavlja se pitanje – da li se čekanje isplatilo?

Ukoliko ste čekali da ponovo iskusite vizuelni identitet originalnog „Grada Greha” koji ovaj film preuzima i prenosi, nećete biti razočarani, ali ukoliko očekujete strukturalnu osmišljenost i jasnoću sa zanimljivim pričama, uklopljenim u koherentnu celinu, onda ćete se verovatno malo razočarati. Ovaj deo se direktno nastavlja na neke tačke iz zapleta prvog dela, a vraćaju se i pojedini likovi. Sa novim pričama i likovima film je pokušao da uklopi i izbalansira novu naraciju, zadržavajući pritom reference na original. U teoriji, ovo zvuči kao dobra formula i ideja, ali nažalost ta kohezija izgleda veštački i pomalo nasilno. Na kraju filma se oseća nedovoljno jasna ideja i šira slika ove priče, pa dok na trenutke ume da zabavi i razonodi, njegova najveća mana je nedostak celovitosti. Na početku se činilo da su autori uspeli u oživljavanju svega onoga što je krasilo prvi film, ali kako se film bližio kraju, tako su se i otkrivali svi nedostaci.

2 „Grad greha: Ubistva vredna” (2014)

Za tu dobru masku zaslužna je bila atmosferičnost noir filma u kombinaciji sa prebojenošću kontrastne fotografije i nekolicinom dobrih rola. Među njima svakako treba istaći Mikija Rorka, Džozefa Gordona Levita i Džoša Brolina. Eva Grin je takođe dobra, ali mi je njen lik ponekad previše ekstreman u aspektu kojim je trebalo da bude ponajviše karakterisana, tako da taj lik ponekad prelazi u dvodimenzionalnu banalnost. Rork je toliko prirodan u ulozi Marva da mi se čini da ga može igrati sa lakoćom u još velikom broj filmova. Lik Džozefa Gordona Levita je neistraženi, a time i neispunjeni potencijal filma, i njegova uloga je mogla da se mnogo bolje ukomponuje u priču i njen značaj. Podloga je tu, ali sa njom autori nisu uradili bogzna šta. Čini mi se da bi, da su trajanje narativne linije priče Brolina i Eve Grin ustupili ustupili Levitovoj priči, uz modifikaciju, ovaj film imao više šanse za uspeh. Džesika Alba deluje neubedljivo, a njen lik je previše prepušten sećanju gledalaca na prvi deo pri razumevanju i empatiji prema njoj.

Bez jasne vizije i forme, ovaj film ne uspeva da stane rame uz rame sa originalom, ali pruža publici i fanovima prvog dela dovoljno da uživaju u još jednom putu u Grad Greha. Ostaje žal, jer projekat nije zbrzan i ostavljeno je dovoljno vremena da se napravi bolji nastavak, dostojniji originala. Ali, da se ne lažemo, postojala je i skepsa kod publike pre izlaska filma, jer kad se produkcija toliko puta odlaže i film pomera, zna se da postoje problemi sa materijalom. Koliko su od tih problema rešili – mi jednostavno ne znamo, ali da su mogli više – mogli su!

Ocena: 6/10

Autor: Nikola Bočkor (Punjeni paprikaš)

Žanr:krimi, triler
Godina:2014
Reziser:Frank Miller, Robert Rodriguez
Scenario:Frank Miller
Uloge:Mickey Rourke, Jessica Alba, Josh Brolin
Uzrast:R
Award:5 nominacija
Box office:13.75M USD
Studio:Residaco, Aldamisa Entertainment, Demarest Films
Zemlja:United States
Website:sincity-2.com
Jezik:engleski
Trajanje:102 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...