•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Saving Mr. Banks (2013)

Zanemariću interesantnu raspodelu uloga i sjajan set.

Ima li ovaj blockbuster dublji značaj? Film „Mary Poppins“ je bez obzira na datum proizvodnje i minutažu bio važan deo naših detinjstava. Mog sigurno. Dadilja, polu veštica (beše stroga teta), polu vila (sve njene fore oko odražavanja kuće bih i danas volela da znam da primenim). Eh, da je ona tu kako bi prevaspitala razmažena derišta koren svega. Ne. Kako film „Saving Mr. Banks“ pripoveda, taj film će nastati kao očajan pokušaj molbe devojčice da svojom maštom spasi oca. P.L. Travers je spisateljica čiju knjigu je zapazio veliki Disney. Sam film nosi dva sata njihovog pregovaranja, hejtovanja i ubeđivanja o ekranizaciji „Mary Poppins“. Najprostije i najplastičnije.

Međutim, vraćam se na to ko je zapravo ta Mary Poppins? Nastala je kao imaginarni pomoćnik/čarobnjak koji će kroz igru, pesmu, trud i rad pomoću ocu da odgoji svoju decu. P.L Travers je kao mala bila vezana za oca koji je obožavao i redovno joj to ponavljao, kao i da pre svega treba da nauči da voli slobodu., da uvek bude svoja i da se ne menja.
Gde zapinje?


Njen otac je bio težak alkoholičar i preveliki, neozbiljni sanjar. Nikada se nije dovoljno trudio i usudio da shvati šta želi i kako to da ostvari. Kao deo svoje samostalnosti, želeo je da dokaže a može svašta da radi kako bi izdržavao porodicu. Radnja filma, „Saving Mr. Banks“ će nam pokazati i propadanje te očinske figure koja je pre svega bila nesrećna, neodgovrna. Robert Goff, kako mu je ime, bio je kao što sam rekla alkoholičar, ali i kockar. P.L. Travers je gledala svog oca kako propada, razboljeva se i nestaje. Nemoćna da mu pomogne, u svojoj mašti je svoj tetku iz realnog života, koja je došla da pomogne, pretvorila u tu čarobnicu koja će olakšati život svima svojom disciplinom i magijom. Gledala je oca kako umire od tuberkuloze i pre toga doživela poraz – na samrtničkoj postelji joj govori „da se mane gluposti“ i malte ne da je bezvredna. Zauvek povređena, u svojoj knjizi oživeće magičnu damu i uz pomoć Disney-a, nasmejaće decu širom planete.

Na kraju filma, nalazi se blago. Autentični audi snimak pregovora P.L. Travers i Walta Disneya.
Ovo je potresna ispovest kroz treće lice i ulepšanu bajku. Deca trpe mentalno, emotivno i fizičko naselje svojih roditelja svaki dan koje će ih uništiti za čitav život. Da li postoji dovoljna snaga među večinom da svoja traumatična iskustva pretvori u kreativno delo, edukativni proces i životnu lekciju, a možda i nešto sedmo? Ne znam. Znam da deca alkoholičara sigurno grade jedan svet sa strane u kom su sigurni i moćni, u kom je sve lepo. „Tamo su kuće od čokolade“. Kad odrastu, svet je nezdrav, ali uglavnom nije toksičan.

Da se manem psihologije, jedno veče treba posvetiti gledanju filma „Saving Mr. Banks“ zbog same tajne filma i pripovedanja iste. Lepo je što je Hollywood ipak dao da se podsetimo da iza osmeha možda ima suza i da posle svake kiše dođe duga.
8/10

Preuzeto sa: HellyCherry (Tamara Maksimović)
Žanr:biografski, komedija, drama
Godina:2013
Reziser:John Lee Hancock
Scenario:Kelly Marcel, Sue Smith
Uloge:Emma Thompson, Tom Hanks, Annie Rose Buckley
Uzrast:PG-13
Award:Nominovan za Oscara, 11 nagrada i 69 nominacija
Box office:83.3M USD
Studio:Walt Disney Pictures, Ruby Films, Essential Media & Entertainment
Zemlja:UK
Website:www.disneyinternational.com
Jezik:engleski
Trajanje:125 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....