•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Domaći film Panama u glavnom programu Kanskog filmskog festivala

“Panama”, prvi dugometražni igrani film Pavla Vučkovića, imaće svetsku premijeru u Zvaničnoj selekciji najznačajnijeg filmskog festivala na svetu, u Kanu, koji počinje 13. maja.

Film “Panama” je nakon 30 godina prvi debitantski igrani film iz Srbije koji je pozvan u glavni program – Zvaničnu selekciju najuticajnijeg festivala na svetu.

“Panamu” su stvarali mladi ljudi kojima je, u većini, to prvo autorsko iskustvo u radu na dugometražnom igranom filmu: reditelju, scenaristi i koproducentu Pavlu Vučkoviču, koscenaristkinji Jeleni Vuksanović, producentu filma – Tatjani Žeželj Gojković, direktoru fotografije Đorđu Arambašiću, scenografima Bojani Nikolić i Liviji Mikić, kostimografkinji Magdaleni Klašnji, montažeru Bojanu Kosović. ,mladim glumcima koji su za film “Panama” prvi put stali pred kameru Slaven Došo, Jovan Stojiljković.

U ostalim ulogama svoj doprinos filmu dali su i Miloš Pjevač, Tamara Dragičević, Jelisaveta Orašanin, Nebojša Milovanović, Aleksandar Đurica, Branka Pujić, Andrija Daničić…

Glavni junak filma “Panama” je Jovan (Slaven Došlo), koji se, između ostalih devojaka, viđa i sa Majom (Jovana Stojiljković). Odnos sa njom ga u početku ne zanima, ona mu deluje naivno. Međutim, postepeno, njeno začudno i ambivalentno ponašanje počinje da ga intrigira i uvlači u svojevrsnu mrežu prepletenih uzroka i posledica. Prateći video snimke i tragove sa interneta, Jovan otkriva Majin paralelni život, upliće se u sopstvenu igru laži i ljubomore.

Jovan gubi sebe, očajnički pokušavajući da otkrije ko je zapravo Maja.

Pavle Vučković u svom debitantskom filmu donosi ljubavnu priču kojom na suptilan i poetski način govori o trenutnom najvećem problemu mladih ljudi. Nepokazivanje emocija, zaziranje od intimnosti i iskrenosti i sveukupno otuđenje je centralna tema ove iskrene intimističke ljubavne drame. Dva junaka, u vrhunskoj glumačkoj igri se bore protiv svojih emocija, pokušavajući da sakriju osećanja i tako se priklone modernim konvencijama koje odnose među mladim ljudima svode na isprazno, uzdržano i seks bez emocija. Iz straha da ne budu odbačeni, junaci Vučkovićevog filma proživljavaju unutrašnju, intimnu dramu u kojoj zabranjena ljubav više nije pitanje staleža ili nacionalnosti, već moderne konvencije da su emocije među mladima nepotrebne i odraz slabosti. Saosećanje i empatija su predmet sprdnje. Zato ovaj film, na pametan način, poseduje i društveno kritičku notu, iako se time ne bavi direktno. Tematski univerzalan, na potpuno nov, drugačiji i iskren način govori o onome što je svuda oko nas, ali mi to ne primećujemo.

Francuski distributer “Wide” uvidom u materijal snimljen pre duge pauze u realizaciji filma, sklopio je ugovor sa producentskom kućom “Collapse Films” što je bila bitna moralna podrška mladim stvaraocima.

Producentkinji Tatjani Žeželj Gojković u odlučujućem momentu realizacije filma podršku je pružio iskusni srpski producent Miroslav Mogorović, zahvaljujući čijem učešću je bilo moguće nastaviti snimanje filma.

Rest art iz Slovenije i My Therapy iz Londona, prepoznali su značaj i kvalitet ovog ostvarenja i pružili podršku svojim kapacitetima.

Reditelj Pavle Vučković je nagrađen dva puta u zvaničnoj selekciji Cinefondation na filmskom festivalu u Kanu, 2003. prvom nagradom za film “Beži zeko beži” i 2007. trećom nagradom za film “Minus”. “Beži zeko beži”, uključen je u stalnu kolekciju Muzeja Moderne Umetnosti u New York-u.

Preuzeto sa: RemixPress

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...