•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Kopola želeo Branda za 'Kuma', studio 'gurao' Olivijea

Davne 1970. godine, dok generacije ljubitelja tog filma nisu bile ni u najavi, Kopola je pisao istoriju. Na parčetu papira.

"Kum" je kriminalistička drama Frensisa Kopole zasnovana na istoimenom romanu Marija Puza. U glavnim ulogama pojavljuju se Marlon Brando, Al Paćino, Robert Duval, Dajen Kiton i Džejms Kan, a na papiru koji se ovih dana pojavio na društvenim mrežama jasno se vidi da je Kopola u samom startu isplanirao ko će dobiti koju ulogu. Većinu glumačkih imena upravo je u svetsku glumačku orbitu i lansiralo ovo ostvarenje.

Kopolin izbor glumaca nije bio u skladu sa željama šefova "Paramounta", koji su bili zaduženi za snimanje, posebno Marlon Brando kao don Vito Korleone, koji je kasnije osvojio "Oscara" za najboljeg glumca.

"Paramount", koji je želeo Lorensa Olivijea, prvo je zabranio Kopoli da angažuje Branda, navodeći njegovo problematično ponašanje na setovima njegovih prethodnih filmova. U jednom trenutku Kopoli je tadašnji predsednik "Paramounta" rekao da se Marlon Brando nikad neće pojaviti u ovom filmu. Nakon zauzimanja kod šefova studija, Kopoli je ipak dopušteno da angažuje slavnog glumca pod uslovima da mu plata bude manja nego na njegovim prethodnim filmovima.

Većina snimanja obavljena je u periodu od 29. marta do 6. avgusta 1971. godine, dok je scena s Paćinom i Kitonovom bila snimana u jesen. Snimanje je trajalo 77 dana, manje od predviđenih 83 dana.

Snimalo se na lokacijama oko Njujorka, kao i u sicilijanskim gradovima, a korišćena je i jedna lokacija u Los Anđelesu.

Jedna od najšokantnijih scena u filmu dolazi rano, ona s odsečenom konjskom glavom. Protestovala su udruženja za prava životinja. Kopola je kasnije rekao kako je dobio konjsku glavu od firme za proizvodnju pseće hrane; konj nije ubijen specijalno za potrebe filma.

Film je premijerno prikazan 1972. godine, a niko tada nije slutio da je to jedan od važnijih datuma američkog i svetskog filma.

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...