•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Alternativne stvarnosti Filipa K. Dika

Filip K. Dik (1928-1982) je američki pisac naučne fantastike i vizionar, u svoja dela je inkorporirao kvantnu fiziku, metafiziku, virtualnu stvarnost i njene moguće, nepredvidive i političke posledice, zabrinjavajuće implikacije šizofrenije i kolektivnih halucinacija, kao i izazove s kojima se primarne ljudske vrednosti suočavaju u doba tehnološke otuđenosti i duhovnog očaja. Njegov bogati opus, pisan u vreme procvata američkog potrošačkog društva i strahova od preteće nuklearne kataklizme, paranoični je odraz američke stvarnosti u dvadesetom i dvadeset prvom veku, koji podriva američki san o boljem životu i pretvara ga u zastrašujuću noćnu moru o bliskoj budućnosti, ali i o poznatoj, a ipak drugačijoj sadašnjosti.

Dovođenjem u pitanje tradicionalnog poimanja vremena i prostora, Dikovi svetovi otkrivaju da svako ponaosob može da živi u svojoj ličnoj stvarnosti, koja čak i kada je halucinacija, proizvod paranoje ili mentalne neuravnoteženosti, može biti istinita i autentična.

Dik je insistirao na značaju autentičnosti stvarnosti, ljudskog uma i iskustva, koja može da nestane u simulacijama i lažnim stvarnostima ukoliko se tehnološki razvoj i manipulacija tehnologijom otrgnu kontroli. Njegove vizije ne ističu prednosti tehnologije, već upozoravaju na opasnosti od gubitka identiteta i individualizma zbog njenih destruktivnih i manipulativnih potencijala. Stvarnosti u kojima žive ili koje otkrivaju junaci njegovih romana su zamke, opasni lavirinti paranoje i halucinacija, iz kojih nema izlaza i u kojima je potraga za istinom osuđena na neuspeh, jer cilj vraća na početak potrage ili potraga onog koji traži istinu suočava sa zastrašujućim otkrićem da prava istina i autentična stvarnost ne postoje, ili su izgubljene u mnoštvu podjednako mogućih alternativa u multiverzumu stvarnosti.

Dikov šizofrenično-paranoičan odnos prema ljudskoj percepciji i mogućnostima da se na nju utiče hemijskim, biološkim i tehnološkim sredstvima upozorava na opasnosti manipulacije, simulacije i replikacije, da stvarnost nije uvek onakva kakvom se čini, kao i da se stvarnost i fantazija ne mogu uvek jasno razgraničiti.
________

U utorak 08. septembra 2015. godine (19h), u knjižari Plato (Knez Mihailova 48, Beograd), biće upriličena promocija studije „Alternativne stvarnosti Filipa K. Dika“ dr Mladena Jakovljevića.

Pored autora, o knjizi će govoriti: prof. dr Vladislava Gordić Petković, prof. dr Zorica Đergović Joksimović, prof. dr Milan M. Ćirković i izdavač Boban Knežević. Moderator će biti Dragoljub Igrošanac.

Studija „Alternativne stvarnosti Filipa K. Dika“ zasnovana je na doktorskoj disertaciji Mladena Jakovljevića pod naslovom „Paralelni svetovi: odnos postmoderne proze prema fantastičnoj i naučnofantastičnoj književnosti“, koja je odbranjena na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu 2012. godine.

Autor ovom studijom analizira paralelne svetove u romanima Filipa K. Dika: „Čovek u visokom dvorcu“, „Tri stigmate Palmera Eldriča“, „Sanjaju li androidi električne ovce?“, „Ubik“, „Tecite, suze moje, reče policajac“, „Tamno skeniranje“ i priči „Električni mrav“.
Preuzeto sa: HellyCherry
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....