•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Sutra počinje 9. Kustendorf

Deveti međunarodni filmski i muzički festival „Kustenodrf“ počinje sutra u Drvengradu, na Mokroj gori i biće posvećen, kao i do sada, mladim autorima i velikanima svetske kinematografije.

Osnivač „Kustendorfa“ reditelj Emir Kusturica najavio je da će festival otvoriti i zatvoriti ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.

Do 27. januara za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se 17 filmova mladih režisera iz Bugarske, Kine, Hrvatske, Mađarske, Islanda, Irana, Meksika, Palestine, Rusije, Srbije i Španije, koje je među 400 prijavljenih kratkometražnih filmova odabrala selektorka Dunja Kusturica.

Ove godine primetno je više srpskih filmova u takmičarskom programu, kao i žena autora.

Najbolje filmove odabraće žiri u sastavu: filmska producentkinja i autorka dokumentarnih filmova iz Etiopije Mažida Abdi i filmski producent iz Argentine Hoze Ibanjez.

Nagradu „Vilko Filač“ za najbolju fotografiju dodeliće direktorka fotografije Dijan Baratje (Francuska) i švedski direktor fotografije mađarskog porekla Ištvan Borbaš.

Program „Savremene tedencije“ predstaviće neke od najboljih filmova prošlogodišnje produkcije, čiji autori će biti gosti festivala i držati radionice studentima i mladim autorima.

Biće prikazani filmovi: „Dipan“ Žaka Odijara – prošlogodišnji dobitnik Zlatne palme u Kanu, „Blago“ Kornelijua Porumbojua (nagrada „Izvestan talenat“ u okviru kanskog programa „Izvestan pogled“), „Priča nad pričama“ Matea Garonea i „Blanka“ – debitanski celovečernji film pobednika „Kustendrofa“ 2009. Kokija Haseija, nagrađen na Venecijanskom filmskom festivalu.

Program, objavljen na sajtu „Kustendorfa“, predviđa i projekcije filmova „Klan“ Pabla Trapera i „Mladost“ Paola Sorentina, nakon kojih će radionice održati producenti Matijas Mosteirin i Nikola Ðulijano.

Kusturica je najavio da će gost festivala biti i engleski glumac Tobi Džons, koji igra u Garoneovom ostvarenju „Priča nad pričama“, predavanje će održati direktor i glavni selektor Kanskog festivala Tjeri Fremo, a gost će biti i Amanda Nevil ispred Britanskog filmskog instituta.

„Retrospektiva velikana“ biće posvećena francuskom sineasti Žaku Odijaru, nemačkom producentu Karlu Baumgartneru (1949-2014) i češkom režiseru Františeku Vlačilu (1924-1999).

Posetioci će imati priliku da pogledaju Odijarova ostvarenja „Čitaj mi sa usana“, „Otkucaj koji je moje srce preskočilo“, „Prorok“ i „Dipan“, a Kusturica će održati radionicu za studente i mlade autore.

U Drvengradu će biti otvorena izložba kao omaž Baumgartneru i prikazan Kusturičin film „Podzemlje“, koji je on producirao, nakon čega će Kusturica, zajedno sa producentom Rajnhardom Brundigom održati radionicu.

Na programu je i Vlačilov film „Adelhajd“, o kome će takođe govoriti domaćin festivala.

Novi program „Dekolonizovanje filma“ predstaviće, po ideji Dunje Kusturice, filmove koji dovode u pitanje dominantne narative o odnosima izrabljivača i izrabljivanih u neokolonijalnom kontekstu, kao i one o klasnim odnosima unutar zapadnih društava.

Biće prikazani dokumentarni filmovi: „O nasilju“ Jorana Huga Olsona, „Kapetan Tomas Sankara“ Kristofa Kupelina i „Nemačka mladost“ Žana Gabrijela Perioa, kao i igrani film „Planine mogu da odu“ Ðije Žangkea.

Posetioce festivala u večernjim časovima zabavljaće srpski rok sastav „Partibrejkers“, „Kolja i Grobovlasnici“, jermenska rege i ska atrakcija „Reinkarnejšn“, moldavski trubač Adam Stinga i Orkestar Dejana Lazarevića.

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...