•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

And Then There Were None (2015)

Ovaj klasik Agate Kristi (u Srbiji preveden kao „Deset malih crnaca”) prošle godine je doživeo još jednu ekranizaciju, ovaj put u vidu BBC mini serije koju sačinjavaju tri epizode i čiju režiju potpisuje Krejg Viveiros. Uz proslavljena glumačka imena poput Sema Nila, Čarlsa Densa (našoj publici najpoznatiji po ulozi Tajvina Lanistera iz „Igre prestola”), Brna Gormana, Mirande Ričardson, Noe Tejlora, irskog glumca Ejdana Tarnera (koga znamo iz Hobit trilogije, serija „Biti čovek” i „Poldark”), tu je i Daglas But, koji se već oprobao u BBC adaptaciji „Velikih očekivanja”, kao i nekoliko slabije poznatih glumaca poput australijske tv glumice Mev Dermodi, pozorišne glumice Ane Maksvel Martin i glumca, najpoznatijeg po radio dramama, Tobija Stivensa.

Bez prevelikog otkrivanja radnje za one koji nisu imali prilike da se prethodno upoznaju sa ovim remek-delom krimi žanra, sinopsis je sledeći: osam osoba je primilo poziv pod različitim izgovorima od gdina i gđe Oven da dođu u posetu u njihovu vilu koja se nalazi na ostrvu, nedaleko od obale okruga Devon u Engleskoj. Kako se niko međusobno ne poznaje od ranije, nikome ovo okupljanje u prvi mah ne deluje neobično i tek kasnije shvataju da niko od njih zapravo nije ni upoznao domaćine, uključujući i poslugu, bračni par koji je nedugo pre dolaska gostiju dobio zaposlenje.

Nakon neprijatnog iznenađenja koje ih je sačekalo za večerom, stvari se vrlo brzo otimaju kontroli i strah i paranoja obuzimaju sve prisutne. Serija se u pojedinim detaljima razlikuje od knjige; najveća promena je sam kraj, koji iako nije identičan sa originalnim, prenosi istovetnu poruku. Na samom početku se može činiti teško popamtiti imena svih likova, ali uz retrospekcije koje nas uvode u priču svakog pojedinačnog aktera ovaj problem nestaje. Neizvesnost i spoljašnji, ali i unutrašnji sukobi koji se odvijaju među likovima su verno prikazani i posebno bih istakla glumu meni do sada nepoznate Mev Dermodi, Ejdana Tarnera i Čarlsa Densa. Tarner se odlično snašao u ovoj zahtevnijoj ulozi i dokazao da nije samo tipični eyecandy, kako izgleda vole da ga prikazuju u BBC adaptacijama i serijama.

Ova mračna misterija i drama sa elementima horora svakako zaslužuje pažnju i ne treba je propustiti čak iako niste zagriženi obožavatelj Kristi. Nakon opraštanja neponovljivog Dejvida Sušea od uloge Herkula Poaroa, delovalo je da je dalja ekranizacija opusa Kristi zaustavljena i štaviše nepotrebna nakon odlaska glumačke legende. Ali iako se sigurno neće tako lako i uskoro naći novi Poaro, ne moramo brinuti za ubuduće: BBC se pokazao sposobnim da proizvede kvalitetnu Kristi misteriju bez njenoj najpoznatijeg lika.

Autor: Nina Bovan

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...