•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Preminuo snimatelj 'Indijane Džonsa'

Britanski snimatelj Daglas Slokomb, koji je radio filmove o Indijani Džonsu i snimio napad nemačkih nacista na Varšavu početkom Drugog svetskog rata, preminuo je u 104. godini.

Ćerka Daglasa Slokomba, Džordžina, rekla je da je jedan od najpriznatijih britanskih snimatelja preminuo u ponedeljak ujutru u londonskoj bolnici, pošto mu se zdravstveno zdravlje pogoršalo posle nedavnog pada.

Pre neki dan je rekao da je voleo svaki dan svog rada, svaki dan na snimanju. Zaista je uživao u svom poslu i životu“, rekla je Džordžina.

Slokomb je snimio oko 80 filmova i sarađivao je s mnogim poznatim rediteljima, među kojima su Džordž Kjukor, Džon Hjuston, Norman Džuison i Roman Polanski.

Karijeru je počeo snimanjem popularnih komedija koje su se proizvodile u londonskom studiju „Iling“ (“Ealing comedies”) krajem 1940-ih i početkom 1950-ih godina, a završio je serijalom filmova o Indijani Džonsu Stivena Spilberga.

Daglas Slokomb je bio ljubazan, entuzijasta i voleo je da stvara filmove“, rekao je Spilberg. „Harison Ford je bio Indijana Džons ispred kamere, ali sa svojom domišljatom ekipom, Dagi je bio moj heroj iza scene u prva tri filma o Indijani“, otkrio je čuveni reditelj.

Slokomb je dobio tri nagrade Bafta – za filmove Veliki Getsbi iz 1974,Sluga iz 1963. i Džulija iz 1977. godine, a bio je tri puta nominovan za Oskara.

Britansko društvo snimatelja nagradilo ga je 1995. godine za životno delo. U 1920-im godinama, Slokomb je radio filmske žurnale, pa je tako snimio invaziju Nemačke na Poljsku 1. septembra 1939. godine, a njegovi snimci su korišćeni u dokumentarnom filmu Herberta KlajnaLights out in Europe.

Website:rts.rs
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...