•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Omaž Draganu Nikoliću, velikanu jugoslovenske i srpske kinematografije

Od 1. do 3. aprila u Maloj sali Doma kulture „Studentski grad“ na Novom Beogradu biće održan program „Omaž Draganu Nikoliću – velikanu jugoslovenske i srpske kinematografije“.

Govoreći o tome šta ga je vodilo kroz život, karijeru, u šta je verovao, Dragan Nikolić, veliki glumac, personifikacija beogradskog urbanog duha, rekao je:

Verovao sam u sebe, u želju da pobedim, ali i da pobedim sebe. Biti mangup, podrazumeva pre svega čast... Ovo što nas okružuje nije mangupstvo, nije ni hrabrost...Važno je da pokušaš da prođeš kroz život elegantno, da probaš da se ne isprljaš, a i ako se isprljaš, da pokušaš da se ne obrukaš...Dostojanstvo je mera stvari, norma koju čovek, ako nema, može i mora da nauči...Greške koje sam pravio u životu nisu bile sudbonosne...U svoje uspehe ubrajam i kritične situacije koje sam uspeo da prevaziđem. Ne mora da znači da sam izašao kao pobednik, ali i iskustvo je vrsta pobede. I život i gluma su pobeđivanje bez pobede... A i to može da bude opasno - ako ti se ispune svi snovi, postane dosadno. Meni još nije dosadno. Ja sam kroz čitavu karijeru nastojao da, na neki način, u sebe utkam ono što je pisalo na špici prvog filma u kome sam igrao. A pisalo je: “I kad budem mrtav i beo, ja bih ipak hteo da kakva-takva svetiljka budem”

Projekcije u Maloj sali DKSG pratiće izložba originalnih plakata filmova.

Program:

Petak 1.4.

17.00

DRAGAN NIKOLIĆ

Dokumentarni film

r: Zdravko Randić, 1989, 87’

Kroz portret velikog glumca, sve njegove značajne uloge sve do filma Gluvi barut, reditelj Zdravko Randić uspeva da prikaže pravi talenat, prirodu i proces koji dovodi do sazrevanja umetnika.

19.00

KAD BUDEM MRTAV I BEO

r: Živojin Pavlović

ul: Dragan Nikolić, Ružica Sokić, Dara Čalenić, Neda Spasojević

SFRJ, 1967, 79'

Priča o mladom sezonskom radniku labilnih moralnih kvaliteta, koji, ostavši bez posla, posle dugog lutanja i mnogih pokušaja da nađe svoje mesto u društvu i životu, bez utočišta i podrške, tragično završava život.

21.00

NACIONALNA KLASA DO 785 cm3

r: Goran Marković

ul: Dragan Nikolić, Bora Todorović, Gorica Popović, Bogdan Diklić

SFRJ 1979, 105’

Flojd, mladić iz beogradskog predgrađa, čitav svoj život podređuje automobilskim trkama. Prelazak iz nacionalne u višu klasu osnovni je smisao, ali da bi ga postigao, mora da reši milion problema, od nabavke novih guma, preko svadbe do odlaganja vojske. Subotnja trka razrešiće sve njegove dileme...

Subota 2.4.

17.00

KO TO TAMO PEVA

r: Slobodan Šijan

ul: Pavle Vuisić, Aleksandar Berček,

Danilo Bata Stojković, Boro Stjepanović, Dragan Nikolić, Neda Arnerić, Mića Tomić, Mija Aleksić

SFRJ, 1980, 86’

Dotrajalim autobusom firme Krstić i sin, za Beograd kreće grupa ljudi. Proleće je 1941. Dan uoči nemačkog napada na Jugoslaviju. Stari “rastureni” autobus sa svojim neobičnim “zavrnutim” putnicima komična je slika jedne epohe u raspadanju, kraja jednog sveta koji će nestati u plamenu i eksploziji. Od početka prisutna netrpeljivost prema dvojici Cigana pretvara se na kraju u otvoreno nasilje. Nije slučajno da upravo tada počinju da padaju bombe ...

19.00

SEZONA MIRA U PARIZU

r: Predrag Golubović

ul: Dragan Nikolić, Predrag Manojlović, Marija Šnajder

SFRJ, DDR, 1981, 102’

U Parizu, koji nije ništa izgubio od svoje poetičnosti, ali je na jedan drugi način doživeo promenu, zaljubljeni mladi Jugosloven i Francuskinja žive svoje nade i strepnje na fonu autentičnih događaja našeg vremena i vremena za koje smo verovali da je prošlost

21.00

IDEMO DALjE

r: Zdravko Šotra
ul: Dragan Nikolić, Bata Živojinović, Ena Begović, Danilo-Bata Stojković, Pavle Vuisić, Miloš Žutić, Slobodan Aligrudić

SFRJ, 1982, 98’

Idemo dalje je film koji nas vraća u jedno dirljivo, uzbudljivo i nezaboravno doba - vreme Oslobođenja i oslobađanja. Film je dečje sećanje i pamćenje jednog opakog, surovog vremena, koje je ostavilo duboke belege u osetljivoj i nežnoj dečijoj duši čitavih naraštaja kojima je detinjstvo bilo ranjeno ratom.

Nedelja 3.4.

17.00

NEŠTO IZMEĐU

r: Srđan Karanović

ul: Dragan Nikolić, Miki Manojlović, Karis Korfman

SFRJ, 1983, 105’

Nešto između je, u svojoj osnovi, ljubavna priča sa elementima melodrame, ali govori, zapravo, o “životu između”, između ljubavi i ravnodušnosti, poštenja i samoobmane, između “muškog” i “ženskog” , rata i mira, istoka i zapada.

19.00

SABIRNI CENTAR

r: Goran Marković

ul. Rade Marković, Anica Dobra, Bogdan Diklić, Dragan Nikolić, Olivera Marković,

Danilo Bata Stojković

SFRJ, 1989, 98’
Stari arheolog otkriva prolaz između “ovog” i “onog” sveta. Pri pokušaju da ga otvori, doživljava infarkt i zapada u stanje “između života i smrti” i pošto je i živ i mrtav u isto vreme, on uspostavlja vezu između dva sveta. Mrtvi vođeni željom da vide svet sa kojeg su otišli, kreću ka njemu ali taj svet više nije onaj isti koji su ostavili.

21.00

TRI KARTE ZA HOLIVUD

r: Božidar Nikolić

ul: Branislav Lečić, Dragan Nikolić, Bogdan Diklić, Neda Arnerić
SR Jugoslavija, 1993, 118’

Ovaj film je satirična metafora o lokalnom policajcu koji organizuje doček predsednika države, a “strogo kontrolisani građani” pod utiskom dramatičnih događaja na Kubi 1962. počinju da se dele na dva nepomirljiva tabora, rešena da isteraju do kraja ono što neće završiti Hruščov i Kenedi.

Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...