•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

BELDOCS - Film o cetiri pasosa i jednoj zemlji

Nakon svetske premijere u Trstu na filmskom festvalu u januaru ove godine, film „Četiri pasoša” Mihajla Jevtića stiže i na 9. Beldocs, koji se ove godine održava od 12. do 18. maja.

„Četiri pasoša“ je animirano dokumentarni film o emigraciji, identitetu i skorijoj jugosloveskoj istoriji ispričan kroz ličnu perspektivu reditelja Mihajla Jevtića. To je priča o četiri pasoša i jednoj zemlji.

Film počinje, a kako drukčije, nego smrću Druga Tita. Prvi pasoš autora filma jeste dečiji pasoš u kome piše da mu je zanimanje – Titov pionir. U daljem ispovednom tonu, saznajemo da Jevtić snima film jer nema više nikakav odnos prema srpskom društvu. Želi da ode odavde, a pre nego što to uradi, želi da skupi slike iz prošlosti koje su mu nekada značile. U koferu su jedna kamera i četiri pasoša. Dobar uvod za putovanje u minulo doba…

Upravo tako je film i koncipiran – kao kolekcija slika iz autorovog sećanja. Jevtić koristi kako slike iz porodičnih albuma, tako i arhivske snimke što iz lične kolekcije koje je sastavljao njegov otac, što iz raznih izvora – televizijskih najčešće – koje upotpunjuje svedenim animacijama, koje ponegde i liče na animirane filmove iz osamdesetih godina, čime autor direktno poziva nostalgiju prema jednom bezbrižnom vremenu, koje je prethodilo periodu kada je zemlja u kratkom vremenskom periodu promenila čak četiri obličja.

Film je tako vrlo emotivno istraživanje sopstvenog identiteta, kroz prizmu društveno-političkih promena. Stefan Vogt, koji je radio na animaciji, dao je filmu originalnu, gorko-duhovitu dimenziju, a montaža posebno doprinosi naročito starim snimcima rađenim osmomilimetarskom kamericom, koji skupa evociraju davno prohujalo vreme.

„Četiri pasoša” rađen je u nemačko-hrvatsko-srpskoj produkciji i na repertoaru Beldocsa je u nedelju 15. maja u 19 sati u Dvorani kulturnog centra Beograda.

Više o filmu u saopštenju u prilogu. U prilogu i fotografije i plakat filma. Za više informacija pogledajte našu internet prezentaciju: http://beldocs.rs/filmovi/cetiri-pasosa/

Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...