•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Moana (2016)

Pored „The Little Mermaid“, „Aladdin“, „Hercules“i „The Princess and the Frog“, reditelji Ron Clements i John Musker su odgovorni i za nastajanje nekih od Diznijevih najlegendarnijih animiranih filmova. U svojim zadnjim naporima, oni su se okrenuli ka Južnom Pacifiku, pa ne samo da „Moana“ deluje kao dostojni naslednik Diznijevih najvoljenijih animiranih klasika, već ceo ovaj žanr gura u 2016. godinu, predstavljajući nam pametnu, raznoliku i ubedljivu heroinu koja se bori protiv čudovišta od lave i sumja u sebe.

Moanain glas pripada Auli’i Cravalho, tinejdžerki – novajliji, ćerki poglavice idiličnog ostrva u Južnom Pacifiku. Iako joj je otac zabranio da sama luta van granica svog doma, Moanau neodoljivo privlači okean, pa sanjari o tome šta bi sve mogla da nađe iza koralnog grebena. Međutim, onda kada njenom selu zapreti misteriozna tama, Moanaina mudra baka joj priča o bogatom nasleđu njenog naroda u pogledu plovidbe i nalaženja vetra, te se ona otisne u misiju da spasi svoj dom.

Da bi to uradila, ona mora da locira moćnog poluboga po imenu Maui (kojem glas daje Dwayne Johnson), modernog hvalisavca koji može da menja svoj oblik uz pomoć svoje magične udice. Oni se udružuju da zajedno odu do mora, prelazeći brojne morske prepreke na svom putu da spasu Moanino selo. (Jemaine Clement se posebno dobro zabavlja kao zli, narcisoidni Tamatoa, koji sakuplja sve što sija. Tamatoa ne izgleda tako strašno pored Diznijevih legendarnih zlikovaca kao što su Jafar, Ursula i Hades, ali još uvek pruža jedan od najsjajnijih vizuelnih scena u celom filmu.)

Iako ovaj film ima nekoliko prelepih, tradicionalno animiranih scena (kao što je krupan plan Mauijevih magičnih tetovaža), većina filma „Moana“ je generisana pomoću kompjutera, zbog čega ovo Clementsu i Muskeru pedstavlja prvi CGI film. Ipak, animacija je zapanjujuća, bilo da pokazuje bujne pejzaže ili scenu sa ludim kokos piratom koja deluje kao „Mad Max: Fury Road“ na moru. Film se takođe s posebnom pažnjom stara o moru, pa nam prelepo prenosi koliko more zapravo može biti živahno, počevši od razigranog šljapkanja oko nogu malene Moane, sve do razbijanja broda o greben.

Što se muzike tiče, ovaj film nema nužno instant hit kao što je „Let It Go“ – iako zarazna, muzika u filmu „Moana“ balansira tradicionalne ritmove Polinezije sa pozorišnim muzičkim baladama i tako kreira spektakularne efekte. (Glumac i kreator „Hamilton“, Lin-Manuel Miranda napisao je muziku zajedno sa kompozitorom Markom Mancinaom i sa muzičarem Opetaia Foa’i sa Novog Zelanda.) Johnsonova muzička podlog u filmu je razdragana, hvališući se pesmom „You’re Welcome“, dok joj Carvalho ponosno pokazuje svoje umeće u „How Far I’ll Go“, pružajući tako vrstu klasične Diznijeve „I Want“ pesme koja nas podseća na pesmu „Part of Your World“ iz filma „The Little Mermaid“ i „Go The Distance“ iz filma „Hercules“.

„Moana“ ima dosta karakteristika koje su slične klasičnoj Diznijevoj avanturi – blesave pomoćnike životinje, kao i poruke zbog kojih se osećamo dobro – ali je zapravo heroina u ovom filmu ono što je novo, jer ona predstavlja pametnu i vatrenu devijaciju u odnosu na standardne Evropske zaljubljene princeze. (Srećom, Moana nema simpatiju.) Rezultat svih ovih napora je savršeni dodatak Diznijevom animiranom opusu.

Žanr:animacija, avantura, komedija
Godina:2016
Reziser:Ron Clements, Don Hall
Scenario:Jared Bush, Ron Clements
Uloge:Auli'i Cravalho, Dwayne Johnson, Rachel House
Uzrast:PG
Award:1 nagrada i 10 nominacija
Box office:120M USD
Studio:Walt Disney Animation Studios, Walt Disney Pictures
Zemlja:United States
Website:movies.disney.com/moana
Jezik:engleski
Trajanje:103 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila