•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

'Igla ispod praga' oduševila Beograd

Dugo očekivani film prvenac reditelja i scenariste Ivana Marinovića "Igla ispod praga", imao je beogradsku premijeru u ponedeljak Sava centru. Publika je dugotrajnim aplauzom i ovacijama na kraju projekcije pozdravila ekipu koju čine glumci Nikola Ristanovski, Leon Lučev, Ljubomir Bandović, Dragana Dabović, te Seka Sablić i Bogdan Diklić koje je ovaj film spojio nakon više od 30 godina.
Beograd, 14. decembar Crnogorsko-srpska koprodukcija "IGLA ISPOD PRAGA", rediteljski prvenac Ivana Marinovića, nakon svetske premijere u Sarajevu i turneje po različitim kontinentima, te mnogih pozitivnih kritika, nakon Sava centra konačno stiže i u domaće bioskope. Bioskopska publika film će moći pogledati od četvrtka.
„IGLA ISPOD PRAGA" za koju je Ivan Marinović pisao i scenario je priča o stanovnicima malog sela na poluostrvu koji su na pragu da prodaju veliku zemlju i time reše sve svoje probleme. Jedina prepreka na njihovom putu je tvrdoglavi pop Petar (Nikola Ristanovski) koji odbija da proda svoj deo. Pored lukavih seljana koji mu svakodnevno zagorčavaju život, Petar mora da se suoči i sa demencijom svoje majke (Jelisaveta Seka Sablić), zaljubljenošću opsednute Mare (Dragana Dabović), buntovništvom sina tinejdžera i konstantnim preispitivanjem sopstvene vere. Nakon što se Petru konačno smuči da i dalje "okreće drugi obraz" nastaje nadrealni haos posle kojeg niko u selu neće ostati isti.
Ovo je priča o mentalitetu, o borbi između tradicionalnog i modernog, o ljudskosti s jedne i bahatosti sa druge strane. Svetska filmska kritika je do sada bila jednoglasna u stavu da je Marinović ispričao priču o malom čoveku sa velikim problemima i to tako da je ovaj film u mogućnosti i da vas nasmeje i da vas rastuži. Prestižni Holivud Riporter tako navodi da "Marinović pogađa zdravu ravnotežu između gorke komedije i naturalističke drame, uglavnom izbegavajući grube karikature i preterane emocije koje su često karaktieristika filmova koji stižu sa Balkana", te ističe da je film "poslastica za ljubitelje crnog humora".
Filmu je nedavno pripala i nagrada na Bosforus Film Festivalu u Istanbulu, gde je Zlatni delfin - nagradu za najboljeg glumca dobio Nikola Ristanovski.
"Igla ispod praga" snimana je u veličanstvenom ambijentu Luštice i Boke Kotorske uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore i Filmskog Centra Srbije. Snimanje filma pomogli su i Lustica Bay i Turistička organizacija Herceg Novog.
Glumačku ekipu predvodi nagrađeni Nikola Ristanovski, a pored njega igraju Jelisaveta Seka Sablić, Ljubomir Bandović, Bogdan Diklić, Leon Lučev i mnogi drugi. Fotografiju potpisuje Đorđe Arambašić. Svi oni dopineli su da estetika Marinovićevog filma podseća na stare italijanske filmove, ali i na radove Živka Nikolića.
Film je i crnogorski kandidat za nagradu Oskar u 2016. godini.
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila