•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Najgledaniji film 2016. godine je…

Film “Kapetan Amerika: Građanski rat” je najgledanije ostvarenje 2016. godine u bioskopima širom sveta. Ovaj film iz Marvelovog serijala ostvario je zaradio od milijardu i 153 miliona dolara na bioskopima blagajnama.

Samo u Sjedinjenim Američkim Državama „Kapetan Amerika – Građanski rat“, koji nastavlja tamo gde se film „Osvetnici – Era Altrona“ završio, zaradio je 408 miliona dolara, zbog čega je drugi najgledaniji film u SAD. Za ukupnu, pozamašnu cifru tvorci “Kapetana Amerike” mogu da zahvale i gledaocima u Kini, gde su zaradili 190 miliona 500 hiljada dolara.

Iznad milijardu dolara imaju i animirana ostvarenja “U potrazi za Dori” – milijardu i 27 miliona, i “Zootopija” – milijardu i 23 miliona. Nastavak kultnog crtaća “U potrazi za Nemom” je najgledaniji film u Americi gde je na blagajnama zaradio 486 miliona dolara. Zanimljivo, ovaj crtać je imao najveći broj publike u Japanu (što je dovelo do 65 miliona dolara profita). “Zootopija” nije toliko dobro prošla na domaćoj teritoriji, budući da je “tek” na šestom mestu najgledanijih filmova u Americi (341 milion dolara). Filmu je finansijski uspeh donela Kina, gde je “Zootopija” zaradila 235 miliona.

Da su deca i njihovi roditelji bili najaktivniji bioskopski gledaoci 2016. godine pokazuje i podatak da se u top pet najgledanijih filmova nalaze i “Knjiga o džungli” i “Tajni život kućnih ljubimaca”. Igrani rimejk Diznijevog animiranog filma ostvario je profit od 966 miliona, odnosno 364 miliona u Americi, a ostalo u inostranstvu (od čega je, očekivano, najviše u Kini – 150 miliona). “Tajni život kućnih ljubimaca” zaradio je 875 miliona dolara, odnosno 368 miliona u SAD.

Uz animirane filmove najviše novca holivudskim studijima i 2016. kao i ranijih godina, donele su ekranizacije stripova. Pored pomenutog “Kapetana Amerike”, na listi filmova sa najvećom zaradom su i “Betmen protiv Supermena: Zora pravednika” (873 miliona dolara), “Dedpul” (783 miliona), “Odred otpisanih” (745 miliona) i “Doktor Strejndž” (656 miliona). Zanimljivo je da su dva od ova četiri ostvarenja (“Betmen protiv Supermena” i “Odred otpisanih” na listama najlošijih filmova godine po ocenama kritike).

Iako dobro napisan, i za jedan blokbaster vrlo vredan, i deseti film na listi najgledanijih izgleda kao slikovnica ili video igrica. U pitanju je “Fantastične zveri i gde ih naći”. Novi film iz serijala o Hariju Poteru (koji prati događaje pre Poterovog odlaska u čuvenu školu Hogvorts) na blagajnama je zaradio 744 miliona dolara.

Ipak, najzanimljiviji naslov na listi nalazi se na 11. mestu. U pitanju je “Odmetnik 1”, koji je za samo dve nedelje prikazivanja dostigao 555 miliona dolara. Ovaj film iz serija “Ratovi zvezda”, prvi koji nije u direktnoj vezi za pričom o Luku Skajvokeru, među deset je najgledanijih filmova u Americi 2016. godine. Osim toga, njegova zarada će vrtoglavo skočiti kada 6. januara film stigne u bioskope u Kini.

Da je dovoljno da jedan film bude gledan samo u Kini da bi ostvario ogromnu zaradu, govori i podatak da je na 12. mestu kinesko SF ostvarenje “Sirena”, koje nije imalo širu svetsku distribuciju (tačnije prikazan je u tek nekoliko zemalja), ali je samo u domaćim bioskopima zaradilo 553 miliona dolara. Na listi najgledanijih filmova su i: “Iks ljudi: Apokalipsa”, “Kung Fu Panda 3”, “Vorkraft”, “Džejson Born”, “Ledeno doba: veliki udar”…

Lista pokazuje i da je najuspešniji studio 2016. godine bio Dizni. Dizni je protekle godine samo na filmovima prikazanim u bioskopima zaradio više od sedam milijardi dolara. Ovo je prvi put u istoriji da jedan filmski studio ostvari toliku zaradu. Dizniju su uspeh doneli “Odmetnik 1”, “U potrazi za Dori”, “Kapetan Amerike”, “Knjiga o džungli”, “Zootopija”.

Website:danas.rs
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...