•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Ustav Republike Hrvatske (2016)

Rajko Grlić, jedan od najpoznatijih hrvatskih reditelja, učenik praške škole i ovim filmom se bavi provokacijom hrvatskog društva. On se u ovom filmu hrabro poigrao sa svetinjama društva kao što su katoička crkva, domoljublje, ustaštvo i porodična tradicija. „Ustav Republike Hrvatske “ predstavlja svo licemerje današnjeg balkanskog mentaliteta, odnos između vere i nacije i duboko secirajući hirurški precizno međuljudske odnose stavljajući u centar „malog čoveka“ koji se bori za svoju egzistenciju.

„Ustav Republike Hrvatske “ je priča smeštena u sadašnji Zagreb u zgradi u kojoj žive profesor istorije (Nebojša Glogovac) koji je homoseksualac koji se noću šeta prerušen u ženu i pije za svog bivšeg ljubavnika. Nakon napada grupe skinhedsa on završava u bolnici gde ga leči njegova susetka (Ksenija Marinković). Nakon te nesreće on se polako zbliži sa njom i ona krene da se brine o njegovom ocu ustaškom invalidu. Susetka ga zamoli da pomogne njenom mužu (Dejan Aćimović) policajcu u učenju Ustava Republike Hrvatske. Međutim njen muž je Srbin koji to ceo život krije…

Ovaj film iako izgleda isti u moru filmova koji se bave ratnom tematikom, on se ustvari uopšte ne bavi ratom nego ljubavi u suštini. Bolno precizan i nimalo pretenciozan, ovaj film donosi pravo osveženje za balkanske filmove iskrenošću i hrabrošću bez potenciranja šokiranja publike. Obrađuje teme kojima su se svi dosada bavili na surovo realističan i precizan način bez karikiranja likova i njihovih ideologija.

Reditelj ovog filma poznat kao majstor komedije ( „U raljama života“, „Karaula“) ovaj put je uspeo da jednu gotovo burlesknu priču smesti u kontekst ozbiljne Almodovarovske drame i izbegne nametanje subjektivnih stavova. Ovaj film je pravo osveženje za jugoslovensku kinematografiju iako se može svrstati u bilo koje podneblje, jer kako kaže Bergman: „Da bi nešto bilo univerzalno mora biit lokalno.“

Rajko Grlić, reditelj (o filmu)

“Prezadovoljan sam pre svega filmom, pa onda i reakcijama naravno, idemo napred napravio sam dobar tim koji će probuditi ponovo razmišljanja o nekim temama o kojima više niko ne priča. Jako sam ponosan na to kako je film ispao i temama kojima smo se bavili”.

Nebojša Glogovac, glavni glumac

“Bilo je teško pripremati se za ulogu, teško je pripremati se za svaku ulogu, ali uvek postoji ta glumačka strast i nešto što te vodi ka cilju u ovakvim projektima i daje ti snagu. U isto vreme je i teško a i lepo. Zbog onoga što taj film donosi, što donosi tu plemenitu katarzu što će podstaći na neka važna pitanja o životu i da ne treba da sudimo o ljudima pre nego što ih upoznamo”.

Autor: Dragica Mačkić (RemixPress)

Žanr:komedija, drama
Godina:2016
Reziser:Rajko Grlić
Scenario:Rajko Grlić, Ante Tomić
Uloge:Nebojša Glogovac, Dejan Aćimović, Ksenija Marinković
Award:3 nagrade
Studio:In Film Praha, Interfilm, Revolution
Zemlja:Croatia
Website:www.ustavrhfilm.com
Jezik:hrvatski
Trajanje:90 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...