•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Red Turtle (La tortue rouge) (2016)

Stvorenja svih oblika i veličina, stvarna i izmišljena, uvek su pronalazila sigurno utočište u carstvu Studio Ghiblija. Japanska animaciona kuća („My Neighbor Totoro“, „Spirited Away“) je međunarodni ko-producer ove svetle bajke o brodolomniku koja afirmiše život. Na izvestan prigodan način, ovo je i zootopija. Skoro u potpunosti smešten na pustom ostrvu, film prikazuje ptice, bube, foke, ribe, paukove, žabe, stonoge, slepe miševe, peščane rakove, grupe beba kornjača, kao i veliku crvenu kornjaču iz naslova. Nijedno od ovih stvorenja ne govori – zapravo, nema nikakvog dijaloga u celom filmu – ali svako od stvorenja deluje toliko živo kao da su fizički stvarna. Možda vam peščana kraba sedi na dlanu, gledajući vas perfektnom mešavinom topline i radoznalosti u svojim malecnim očima, sve to zahvaljujući Ghibliju.

To je magija filma „The Red Turtle“. Film je dostojanstveno režirao holandski animator Michael Dudok de Wit (čiji kratkometražni film „Father and Daughter“ je osvojio Oskara), koji favorizuje duge, sočne snimke ostrva, bogate mnoštvom nijansi plave i zelene boje koje nećete moći da nađete ni u farbarama. Noćne scene su predivno monohromne. Prelepi motivi, kao što je podvodna pećina koja predstavlja pravo prolaza, se ponovo vraćaju. Žena i dete se na kraju pridružuju čoveku (na koji način – moraćete sami da vidite), pa ova priča gipkim pokretima i mnoštvom malih znakova ispisuje ništa manje nego krug života. I to je ono što poziva nas – tačnije, bilo koga ko se ikada osetio otuđeno – da razmotrimo svoje maleno mesto na svetu. Prebogato prelepim slikama, ovo iskustvo će se preneti u vaše snove.

Žanr:animacija, fantazija
Godina:2016
Reziser:Michael Dudok de Wit
Scenario:Michael Dudok de Wit, Pascale Ferran
Uzrast:PG
Award:Nominovan za Oscara, 6 nagrada i 27 nominacija
Studio:Prima Linea Productions, Why Not Productions, Wild Bunch
Zemlja:France
Website:latortuerouge-lefilm.com
Trajanje:80 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...