•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Hugo (2011)

Do sada, priča o Martin-u Scorsese-u je već postala legenda zato sto je poznato da je kao asmatično dete posmatrao sa prozora svoje spavaće sobe u Maloj Italiji kako se druga deca igraju na ulici i povukao u u fantastične svetove filma stvorenih od strane autora poput Alexande-a Korda. Film je zasnovan na popularnoj ilustrovanoj knjizi Brian-a Selznick-a „ The Invention of Hugo Cabret“ iz 2007-me godine i to je film o mladom Scorsese-u ali i film koji bi mladi Scorsese i sam voleo da pogleda.

Radnja filma nas vodi u Pariz, koji izgleda poput snežne kugle, gde se nalazimo na pariškoj železničkoj stanici Montparnasse 1931. godine, gde 12-ogodišnji dečak Hugo Cabret (Asa Butterfield), siroče časovničara (Jude Law, koji se pojavljuje samo u jednoj sceni filma) živi u ogromnom staničnom časovniku koji i sam održava, odkako ga je ujak ostavio bez posla. Hugo se šunja među staničnim trgovcima i putnicima i krade hranu iz staničnog kafea i sanja da popravi robota koji mu je otac ostavio u nasleđe. Dečaka nadgleda socijalni radnik (Sacha Baron Cohen), koji ima svoju karaterističnu metalnu protezu za nogu zbog povrede u ratu i koji sa sobom vodi svog dobermana Maximilian-a. U filmu se pojavljuje i stari i ogorčeni vlasnik prodavnice igračaka Georges Melies (Ben Kingsley) od koga Hugo krade delove za svog robota. Pomenuti starac uspeva da uhvati Huga jednog dana i da mu oduzme beležnicu, koju mu je otac takođe ostavio u nasleđe. Sama interakcija koja se dešava između Hugo-a i ovog starca ali i uticaj koji oni imaju jedan na drugog čini radnju filma „Hugo“. U filmu se pojavljuje i Isabelle (Chloe Grace Moretz) koja je usvojena ćerka ovog vlasnika prodavnice igračaka, koja voli knjige i kojoj nije dozvoljeno da ikada gleda filmove, a koju Hugo upoznaje kada pokuša da povrati svoju beležnicu. Međutim, Hugo rešava da to promeni i krišom je uvodi na projekciju filma „Safety Last“, čuvenoj po sceni u kojoj Harold Lloyd visi sa ogromnog sata.

Može se reći da je Hugo kompleksna mešavina istorije filma i lične istorije, što samo dokazuje da decenje u Hollywood-u nisu ugasile Scorsese-ov dečački entuzijazam, pa je ovaj 69-ogodišnjak snimio svoje prvo ostvarenje za decu. Zapravo, to je neka vrsta vremenske mašine sa korenima u cirkuskim predstavama i magičnim spektaklima iz 19-og veka. Scorsese koristi 3D tehniku i predstavlja svet iz perspektive deteta, film je kinetički spor, a kamera se kreće niz hodnike i uglove, sa savršenim fokusom na svakom deliću dekora gde svaka metalna površina blista. Robot koji Hugo pravi je u centru priče, njegovo lice je tužno i to je jedno remek - delo dizajna, dok su ljudska lica u filmu većinom kao ispod stakla, nestvarna, a njihove patnje su samo delovi pejzaža. Sa dobrom fabulom, Scorsese-ov film je zapravo bogato ilustrovana lekcija u bioskopskoj istoriji i najbolji je argument za upotrebu 3D tehnike još od James Cameron-ovog „Avatar“- a. Bilo kako bilo, to je film od 126 minuta koji će dečiju gledalačku publiku, kojoj je prvenstveno namenjen, kao i njihove roditelje, u bioskopima zadržati u sedištima i zagledanim u veliko platno.

Autor teksta: Maja Nikolić
Žanr:avantura, drama, porodični
Godina:2011
Reziser:Martin Scorsese
Scenario:John Logan, Brian Selznick
Uloge:Asa Butterfield, Chloë Grace Moretz, Christopher Lee
Uzrast:PG
Award:6 nagrada i 7 nominacija
Box office:25
Studio:Paramount Pictures
Zemlja:United States
Website:www.hugomovie.com
Jezik:Engleski
Trajanje:126 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...