•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Tinker Tailor Soldier Spy (2011)

Uvodna scena filma „Tinker Tailor Soldier Spy“ je razgovor dvojice ljudi o kvalitetima porkolt-a i gulaša ispred jednog kafea u Budimpešti 1970-te godine. Njihova svakidašnja konverzacija je praćena nesvakidašnjom tenzijom, od čega se nešto može naslutiti iz onoga što oni govore, a posebno iz šale o mađarskoj prasetini koja završava u Moskvi, koji priča jedan od njih. Deo te tenzije se nalazi u onome što ih okružuje, ulice se čine prazne, a konobar je nekako previše znojav. U trenutku kada jedan od njih poželi da krene, on izaziva bujicu nasilja i tenzije.

Tako kreće adaptacija Tomas-a Alfredson-a, John le Carre-ovog romana koja razvija autorovu atmosferu sumnje, isprepletanih savezništva, moralnih slabosti na zaista precizan način. Ovo delo predstavlja takmac Ian Flaming-ovim delima, ali i mnogim drugim. U ovom ostvarenju špijunaža je igra muškaraca koji se ne smeju, tako na primer, Gary Oldman, igra najpoznatijeg od njih Georga Smiley-a. Njemu nisu strana velika dela, ali ovde on se povlači u tišinu, mirovanje i pokrete koji imaju značenje. Dok drugi paniče, on posmatra, uvek se trudeći da vidi ceu šahovsku tablu, a ne samo pojedine figure na njoj. Ovo je brilijantno delo koje omogućuje Oldman-u da bude u centru filma, među ostalim glumcima u filmu poput Colin-a Firth-a, Ciaran Hinds, Toby Jones, Tom Hardy-ja i Benedict Cumberbatch. Svi oni „kruže“ oko njega pomažući mu da otkrije istinu, dok on gleda u ono što ga okružuje, analizira informacije, planira sledeći korak, ali razmišlja više od većine drugih i oseća samo ono što samo on može.

Tomas Alfredson i scenaristi Bridget O’Connor i Peter Straughan su saželi le Carre-ov scenarijo koji je ličio na pravi lavirint, ali ga nisu pojednostavili. Sigurno će on biti bolje shvatćen pri drugom gledanju, ali mora se ceniti „Tinker Tailor Soldier Spy“ kao film, zato što donosi atmosferu straha, manje je snega nego u rediteljevim ranijim filmovima i oseća se „hladnoća“. Zgrade su sive, anonimni su blokovi stanova, što izgleda isto sa bilo koje strane Gvozdene Zavese. Važna je i glumačka ekipa kojoj se priključio i Tomas Alfredson. U Londonu (1970), nakon propasti tajne operacije, britanski majstor za špijunažu Control ( John Hurt) i njegov pomoćnik i desna ruka George Smiley (Oldman) bivaju zarobljeni. Sledi šokantna ali ubedljiva informacija da je sovijetska krtica prodrla u središte tajne službe Bele Kuće, špijunirajući špijune. Uvučen u špijunsku igru u Hladnom Ratu, Smiley shvata da Control možda zna ko je krtica i da je zato dao tajna imena svojim osumnjičenima. Očigledno je da je Control zapazio dve Smiley-ove slabosti: njegovu ljubav prema njegovoj nevernoj ženi Ann i nejgovu opčinjenost Karlom, koja je na sovijetskoj strani. Publika nikada neće biti u prilici da vidi njihova lica, to su samo obrisi iz Smiley-jevog sećanja. U jednoj određenoj sceni hapšenja, Smiley ima susret „licem u lice“ sa Karlom, ne kroz flešbek, već u vidu anekdote u kojoj on biva animiran. Ostali važni „igrači“ u ovoj igri su mark Stron-ov tragični Jim Prideaux, koji je mamac, ostavljen i napušten i koji postaje nastavnik. Benedict Cumberbatch se jako zabavljao kao Peter Guillam, Smiley-ev čovek od poverenja, čudnim odelom, kravatama sa voćem i frizurom pop zvezde iz 60-tih godina. Tom Hardy je u ulozi pomalo grubog vojnika Ricki-ja Tarr-a, koji „podiže uzbunu“ i vraća Smiley-ja na pravi put.

Oni koji nisu pročitali knjigu ili videli BBC-jevu verziju ne bi trebalo da brinu o složenosti scenarija ili da prate lutanje Ricky Tarr-a. Ono što je značajno su nivoi izdaje zemlje, kolega, ljubavnika i samog sebe, koji se kreću od velikih do malih, kao naređane ruske lutke. Retko se kritičari žale da film nije dovoljno dug, ali je ovo čudan izuzetak, on je dobro promeren i smešen u dva sata, ali bi narednih pola sata trebalo da bude upotrebljeno da omogući osumnjičenima da urade više, ali i da razviju neizvesnost, koje od njih izdajnik. Ovo je svakako bio hrabar poduhvat i ne samo jedan od najvećih špijunskih romana ikada, već onaj čija je ekranizacija na BBC-ju ostala u sećanju određenoj generaciji. Film je zasluženo uspeo, budući da je bio posvećen ne pištoljima, lepim devojkama, pomagalima i glamuru, već „sivim ćelijama“.


Autor teksta: Maja Nikolić
Žanr:triler
Godina:2011
Reziser:Tomas Alfredson
Scenario:John le Carré, Peter Straughan
Uloge:Gary Oldman, Colin Firth, Tom Hardy
Uzrast:R
Award:1 nagrada i 11 nominacija
Studio:Studio Canal
Zemlja:France
Website:www.tinker-tailor-soldier-spy.com
Jezik:Engleski, ruski, mađarski
Trajanje:127 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...