•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Blitz (2011)

Film počinje scenom kada detektiv Tom Brant (Jason Statham), koji radi u turbulentnoj policijskoj stanici u jugo-istočnom Londonu, prebija palicom 3 mladića koji su pokušali da ukradu kola. Detektiv narednik Tom Brant (Jason Statham) je surov čovek, plicajac bez granica, bez osećanja i savesti. On je loša nasilna mačina koja vlada zakonom ulice kroz upotrebu nasinja. Kada pomenuti tinejdžeri provale u kola na ulici, on ne poziva pojačanje, ne hapsi ih, on uzima palicu i bukvalno ih uči u čemu su pogrešili. Naravno, ovakvo ponašanje izaziva probleme i dolazi do reakcije nadređenih. postavlja se pitanje : “Zbog čega on radi?”, a odgovor se krije u tome da je on zaista dobar kao policajac. Nema osećanja, i pomaže u kriznim vremenima. On ne kaže “Volim te”, već to pokazuje delima. On je zaista dobar detektiv.

A kada počnu serijska ubijanja policajaca, pogodite ko preuzima slučaj? Naravno Brant (Statham). U isto vreme, u stanici dobijaju i novog glavnog inspektora Porter Nash-a (Paddy Considine), zato što se njihov dosadašnji glavni inspektor Roberts (Mark Rylance) bavi gubitnom svoje žene. Porter Nash je gej i možete misliti kako sve to može da se protumači u policiji, ali Brant ne brine. Nash je dobar detektiv i oni zajedno kreću da pronađu ko je ubio još dva policajca.

Ovde ima i malo misterije, gledaoci znaju da je ubica Barry Weiss (Aidan Gillen). Misterija je kako će ga detektivi uhapsiti. Barry je možda potpuno psihički labilan, ali je neobično pametan, koji zna gde su kamere. Zna kako da ne pokaže svoje lice i kako da ne ostavi dokaze. On poznaje svoja prava i poznaje zakon, tako da se igra sa policajcima. Čak i stupa u kontakt sa reporterom Dunlop-om (David Morrissey) da bi osigurao da cela priča dospe u novine i samim tim osigura da se policajci učine budalama. Weiss, dakle želi da ponizi policajce, sve što čini je samo deo njegove igre.

U filmu imamo usprotstavljene Tom-a Brant-a, koji je odličan policajac i Barry-ja Weiss-a, odličnog ubicu. Ali i još puno toga. Govori se o ljudskim motivima, lako bi bilo reći da je Brant psihijatrijski slučaj koji nosi značku, da ga ne vidimo kako vodi računa o glavnom inspektoru Robertsu pri kremaciji njegove supruge. Robert-sove namere su jasne i dobro promišljene. Tu je takođe i mladi oficir Elizabeth Falls za koju možete misliti da će imati neke ljubavne interese, ali nije tako. Ona je zavisnik koji se leči, i pomaže bezvrednom mladiću Metal-u (Steven Harwood-Brown) da se izvuče iz bande. Ima i sjajne veze između Blitz-a (kako Barry sebe naziva) i Dunlop-a, reportera.

Negativac Barry Weiss (Aidan Gillen), poziva reportera Harold-a Dunlop (David Morrissey) i priznaje mu da je on ubica. On taži od Dunlop-a da ga odabare između 7 i 8, a kada on to i učini, Weiss mu kaže da će to biti broj policajaca koje će on ubiti. Weiss jednostavno krene niz ulicu i upuca Theo Nelson-a (Joseph Dempsie), koji sedi u svojim kolima.
Policijska stanica u jugo – istočnom Londonu je pretvorena u haos zbog pucnjave. Brant sreće doušnika Radnor-a (Ned Dennehy) koji mu pokazuje u pravcu Weiss-a, za koga tvrdi da se ranije hvalio kako je ubio policijskog psa “da bi vežbao”.

Brant sreće Nash-a i govori o svom problemu mračnih trenutaka koji mu se iznova javlja, što Nash pripisuje njegovom ličnom iskustvu. Isto tako mu Nash poverava da je i on jednom napao pedofila u njegovoj kući ali nije bilo dovoljo dokaza da ga optuži. Obojica odlučuju da posete Weiss-a. U međuvremenu inspektor Roberts se vraća na dužnost. U Weiss-ovom stanu Brant ga prepoznaje kao momka koga je prebio u sali za bilijar.

Weiss paniči posle ove posete i napušta svoj stan. Nezavnisno od ostalih, Randor špijunira Weiss-a, a kada ga vidi kako odlazi, Randor pretura po njegovom đubretui pronalazi račun za parking. Wiess prati Roberts-a do stana i nakon borbe, ubija ga lomeći mu glavu ćekićem. Shvatajući da će to forenzičari otkriti, on krade policijsku uniformu i Roberts-ovu značku i pali stan. Tada zove Dunlop-a da mu kaže o ubistvu, i tada sebe naziva Blitz-em. Nash javlja Brant-u o incidentu.

Radnor odlazi u garažu za parking i pronalazi Weiss-ova kola. Otvara ih i pronalazi ono što je on sačuvao od ljudi koje je ubio. Zove Dunlopa i pita ga za sumu od 50 000 funti u zamenu za otkrivenjem identiteta ubice. Dunlop sreće Radnor-a i idu u garažu za parkiranje, gde Randor pokazuje kola i dokaze u njima. Weiss vidi sve ovo i brzo sklanja dokaze iz kola, a njih prati do bara i ubija Randor-a u muškom toaletu pre nego što Randor otkrije njegov identitet Dunlop-u.

Dunlop govori Brant-u i Nash-u o njegovom susretu sa Randor-om na parkingu. Kada oni stignu, kola su prazna, a dokaza nema. Falls i Stokes idu na piće, a Weiss ih posmatra preko puta ulice. U stanici Brant otkriva vezu između mrtvih policajaca i Weiss-a. Weiss napada policajce koji su ga hapsili, a Falls je sledeća. Stokes vozi Falls kući i obećava da će je zvati sutra, što ona tumači kao odbijanje i besno napušta auto.

Weiss napada Falls, ali momak koga ona štiti pokušava da joj pomogne i biva ubijen. Brant i Nash posećuju Weiss-ov stan i kada ga pronalaze napušten, odluče da objave njegovu fotografiju u medijima. Taksista ga identifikuje i dovodi policiju na njegovu lokaciju. On munjevito beži ali ga Brant prati i hvata u vozu blizu Paddlington-a. Falls, uplašena od napada, ima krizu i krade drogu od dilera.

Na stanici, Brant, Nash i glavni inspektor razgovaraju o tome da li če Weiss možda da se izvuče zbog nedostatka dokaza. Kasnije Brant govori Nash-u o incidentu sa pedofilom, ali Nash ne želi da priča više o tome se ruga Weiss-u o njegovom imenu 'Blitz' govoreći mu da je on ništa, ali ni to ne pomaže da se Weiss oda i prizna krivicu. Stokes saznaje za ono što se desilo Falls, pa zajedno sa Brant-om odlaze kod nje i pomažu joj da se osvesti, obzirom da je bila predozirana.

Weiss je oslobođen, ali stavljen pod nadzor. Vraća se u svoj stan i presvalči u unformu koju je ukrao od inspektora Roberts-a kada ga je ubio, vara čuvare i odlazi na Roberts-ovu sahranu. Tamo vidi Brants-a, koji prima tekstualnu poruku i odlazi. Weiss ga prati do garaže gde je pre ostavljao sovje dokaze.

Nakon požarnih stepenica, Weiss je uperio svoj pištolj na Brant-a i zatražio da se ovaj okrene. Ali kada se on okrenuo, tu je bio Nash, pa je Brant napao Weiss-a od pozadi. Nash je podigao pištolj koji je Weiss ispustio – isti pištolj koji je korišćen u prethodnim ubistvima, da bi ga predao Brant-u. Weiss u trenutku shvata njegove namere, i upozorava ga kako će njegova smrt biti tretirana u medijima. Brant ga obaveštava da nema dokaza, da Weiss nije više pod istragom, da je pravi 'Blitz' u uniformi i da ubija ljude istim pištoljem. Brant ga upuca u glavu, nakon toga.

Brant i Nash napuštaju krov, a Brant se šali da ovaj slučaj možda može ostati nerešen.

Scenario je Nathan Parker zasnovao na romanu Ken-a Bruen-a, a njegova glavna odlika je da ide znatno dalje od igre “mačke i miša”, uključujući i policajku Elizabeth Falls (Zawe Ashton) koja se vraća sa tajnih operacija i rehabilituje od droge.

Film se takođe bavi i drugim temema, poput uloge štampe, a posebno kada imate reportere koji nemaju etike, a njihove publikacije se vode samo ekskluzivnim temama. Sa lošim namerama, negativci mogu da postanu heroji, a posebno ako na to utiče nešto moćno kao štampa, nešto što može da prodaje priče . Isto tako ima i očekivanog prijateljstva između drugova policajaca, ali se može videti i da je ponos jedan od najvećih grehova koji mogu da jako utiču na ponašanje, što je interesantno kada negativac ima tako veliki ego ego, a policajci nemaju dokaze, a da se sve svodi na dokazivanje na sudu.

Autor teksta: Maja Nikolić
Žanr:akcija, triler
Godina:2011
Reziser:Elliott Lester
Scenario:Nathan Parker
Uloge:Jason Statham, Paddy Considine i Aidan Gillen
Uzrast:R
Studio:Lionsgate, Davis-Films
Website:www.blitzmovie.co.uk/
Jezik:engleski
Trajanje:97 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...