•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Lolita (1962)

Reditelj Stanley Kubrick se 1962. preselio u Englesku kako bi snimio film “Lolita”, te ostao tamo do kraja života. Očekivano, “Lolita” je bio njegov prvi film koji je izazvao velike kontroverze. Knjiga Vladimira Nabokova koja govori o vezi srednjovječnog pedofila i dvanaestogodišnje djevojčice već je bila ozloglašena i pre nego što se Kubrick prihvatio projekta. Međutim, bila je i popularna, a teška tema bila uvek isticana u prvi plan, možda kako bi se privukla pažnja, a svi su postavljali pitanje vezano za to kako je ovaj film snimljen.

Kubrick je originalno angažovao Nabokova da adaptira roman za filmsku verziju. Pisac je napisao 400 stranica scenarija što je kasnije skratio na 200. Konačnu verziju scenarija napisao je sam Kubrick, a procena je bila da je u njemu zadržano 20 posto Nabokovljevog materijala. Piščev originalni scenario kasnije je objavljen pod nazivom “Lolita: A Screenplay”.

Film se pre premijere suočio s cenzorskim ograničenjima. Kubrick je neke elemente učinio prihvatljivijima promenivši Lolitin uzrast sa 12 na 14 godina, te izostavivši celi deo koji govori o Humbertovom dugogodišnjom zanesenošću “nimfama”. Bez obzira na to, neke su se scene morale ponovno montirati kako bi se film uopšte mogao objaviti. Film nije prikazivao ono za što se smatralo perverznim delovima knjige, ostavljajući mnogo mašti gledalaca na volju. Kubrick je kasnije izjavio, da je znao za strogost cenzure, verojatno nikad ne bi snimio film.

“Lolita” je bio prvi od dva filma na kojima je sarađivao s britanskim komičarom Peterom Sellersom. Saradnja će se pokazati jednom od najuspešnijih u njegovoj ranoj karijeri, najpoznatija po filmu “Dr. Strangelove” (1964.). Sellers-ova uloga Clare-a Quilty-ja, drugog starijeg čoveka povezanog s Lolitom što je nepoznato Humbertu, dramski je poslužila kao Humbertova mračnija strana. U romanu, Quilty-jeva pojava je većim delom iza scene, ali ga Kubrick dovodi u prvi plan, što je rezultiralo produženjem njegove uloge (iako je ona na filmu trajala samo pola sata).

Kubrick je dodao dramsko sredstvo Quilty-jeva pretvaranja višestruke ličnosti što je omogućilo Sellers-u da iskoristi svoj dar za podrugljive naglaske.
Kritike su bile podeljene: većina je hvalila odvažnost bavljenja tematikom, dok su drugi bili iznenađeni manjkom intimnosti između Lolite i Humbert-a. Film je zaradio nominaciju za Oscar za najbolji adaptirani scenario, a Sue Lyon, koja je nastupila u naslovnoj ulozi, osvojila je Zlatni globus za najperspektivniju glumicu.

Žanr:drama, romansa
Godina:1962
Reziser:Stanley Kubrick
Scenario:Vladimir Nabokov
Uloge:James Mason, Shelley Winters, Sue Lyon
Award:nominovan za Oskara
Studio:MGM Studios
Zemlja:UK
Website:www.allrovi.com/movies/movie/v29846
Jezik:engleski
Trajanje:152 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila