•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Starship Troopers

„Starship Troopers“ je vojni naučno – fantastični roman Robert-a A. Heinlein-a, koji je po prvi put objavljen kao serijal u magazinu „Fantasy & Science Fiction“ (October i November 1959, pod nazivom „Starship Soldier“).

Ovo je naracija u prvom licu o mladom vojniku sa Filipina po imenu Juan „Johnnie“ Rico i njegovim podvizima u mobilnoj pešadiji, koja je futuristička vojna jedinica opremljena moćnim oružnjem. Rico-va vojna karijera se razvija od regruta do oficira i konačno do samog vrha. Rico i drugi likovi prikazuju teme povezane sa moralnim i filozofskim aspektima izbora, civilnim vrednostima, mladalačkoj delikvenciji, smrtnoj kazni i ratu.

Roman „Starship Troopers“ je osvojio Hugo Award za Najbolji roman 1960. godine, ali je i privukao kontraverze i kritike svojih socijalnih i političkih teme, za koje neki kritičari tvrde da promovišu fašizam i militarizam. Roman „Starship Troopers“ je adaptiran u nekoliko filmova i igara, od kojih je najpoznatiji onaj iz 1997. godine reditelja Paul-a Verhoeven-a.
Glavne teme u ovom romanu su: politika, vojna istorija, tradicija, vojna nauka, vojne inovacije i popularnost američke vojske. Kritike ovog romana se odnose na: militarizam, fašizam, utopianizam i rasizam.

Radnja romana „Starship Troopers“ je dešava usred inter međuzvezdanog rata između Terran federacije planete Zemlje i Arachnids-a (koji su poznate i kao „The Bugs“) sa Klendathu-a. Priča je zapravo spelt flešbek naracija Juan-a Rico-a. Na početku romana Rico je vojnik u kapsuli policajac u kapsuli u mobilnoj pešadiji Terran federacije.

Priča se onda vraća kroz flešbek na njegovo diplomiranje iz srednje škole i njegovu odluku da pristupi Federalnoj službi, uprkos protivljenju oca. Ovo je jedino poglavlje u kome se opisuje Rico-v civilni život, a to je uglavnom kroz monologe dvojice ljudi: poručnika u penziji Jean-a V. Dubois-a, koji je Rico-v instruktor u školi za „istoriju i moralnu filozofiju“ i Rico's school instructor in "History and Moral Philosophy," i narednika flote Ho-a, čoveka koji regrutuje za oružane snage Terran federacije.

Rico odlazi da trenira u kampu, ali tada kreće i takozvani „Bug War“, a on uzima učešće u njemu. Rat zvanično počinje kada Arachnid-i napadnu grad Buenos Aires (gde strada i Rico-va majka). Tu je i još jedan njegov susret sa ocem, pošto mu je majka ubijena. Kroz svoju priču, Rico tvrdi da je pre rata bilo jako puno napada, incidenata, patrola i policijskih akcija. On opisuje i poraz Terran-ske federacije u bici kod Klendathu-a, gde je njegova jedinica gotovo uništena, a njegov brod razoren.Rico odlučuje da postane profesionalni vojnik i odlazi u školu za oficire.

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...