•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Melancholia (2011)

“Melancholia” je film reditelja i scenariste Larsa von Triera, u kome su glavne uloge poverene: Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg i Kieferu Sutherlandu. Naracija govori o dve sestre i o onome što im se desilo za vreme i nešto posle ceremonije venčanja jedne od njih, dok planeta Zemlja samo što se ne sudari sa nekom drugom planetom koja joj se približava. U filmu se može čuti numera iz opere Richard-a Wagner-a “Tristan und Isolde”.

Inspiraciju za ovaj film Trier je dobio iz depresivnog perioda koji je preživeo i njegovog saznanja da depresivni ljudi ostaju mirni u stresnim situacijama.

Film je imao premijeru u maju 2011. godine na 64. Filmskom festivalu u Kanu, na kome je glavna glumica Kirsten Dunst primila nagradu za Najbolju glumicu.

Na početku filma je nekoliko slou moušn kadrova, na kojima se mogu videti glavni likovi i slike iz svemira, što uvodi mnogo vizuelnih lajtmotiva u filmu. Tu je i kadar u kome je prikazana planeta koja se približava Zemlji, dve se planete sudaraju, a film se nastavlja u dva dela, od kojih je svaki dobio ime po jednoj od dve sestre.

U prvom delu, “Justine”, mladi par, Justine i Michael, se nalaze na svadbenom prijemu na imanju njene sestre, Claire i njenog muža Johna. Raskošni prijem traje od sumraka do svitanja, dok gosti jedu, piju i igraju, ali i puštaju male balone u nebo na kojima su ispisali najlepše želje vezane za mladu i mladoženju. Dolazi do razdora u porodici: Justine se razvodi, njena ogorčena majka je jako sarkastična i uvredljiva, što konačno rezultira time da John pokušava da je izbaci sa svog poseda. Justine odlazi tokom noći i ima intimne odnose sa nepoznatim čovekom na travnjaku. Na kraju zabave, Michael je ostavlja.

U drugom delu “Claire”, Justine je postala jako depresivna, došla je da ostane Claire i Johna, koji žive sa svojim sinom Leo-m na posedu gde se zabava desila. Justine nije u mogućnosti da obavlja svakodnevne aktivnosti normalno, da se kupa ili jede, ali se oporavlja lagano. John govori o planeti koja se zove Melancholia, koja je masivna plava telurna planeta ili super – zemlja koja je nekada bila sakrivena iza Sunca, ali je postala vidljiva na nebu, kako je prilazila Zemlji. John, koji je astronom – amater, je uzbuđen u vezi planete i unapred se raduje susretu ovih planeta koji naučnici očekuju i koji su uverili ljude da će Zemlja i ova planeta Melancholia proći jedna pored druge bez ikakvog sudara.

Claire se plaši i veruje da je kraj sveta neizbežan. Ona istražuje na internetu i otkriva sajt koji opisuje kretanja planete Melancholia-e oko Zemlje kao “ples smrti” u kome će kao posledica doći do sudara planeta jako brzo. Međutim, u toku same noći njihovog “susreta” čuni se da Melancholia neće udariti Zemlju. Sledećeg dana Claire shvata da se Melancholia vraća i da će se sudariti za Zemljom posle svega. John, koji takođe shvata da je kraj jako blizu, izvršava samoubistvo tako što se predozira pilulama. Claire nalazi njegovo telo i pokušava da sakrije njegovu smrt od dečaka Lea i Justine.

“Melancholia” je osvojila dosta nagrada na mnogim festivalima, a svi ljubitelji Larsa von Triera će uživati u filmu.

MN
Žanr:drama, naučna fantastika
Godina:2011
Reziser:Lars von Trier
Scenario:Lars von Trier
Uloge:Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Kiefer Sutherland
Uzrast:R
Award:16 osvojienih, 25 nominacija
Studio:Zentropa Entertainments
Zemlja:United States
Website:www.melancholiathemovie.com
Jezik:engleski
Trajanje:136 minuta
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...