•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Turin Horse (2011)

“The Turin Horse” je mađarska drama iz 2011. godine reditelja Béla-e Tarr-a i Ágnes-a Hranitzky-og, u kome naslovne uloge tumače: János Derzsi, Erika Bók i Mihály Kormos. Ovaj film je podsećanje na bičevanje konja u italijanskom gradu Turin-u, koje je, kako se veruje, dovelo do nervnog sloma filozofa Friedrich-a Nietzsche-a. Film je crno-beli i govori o onome što se dešavalo u životima konja i njegovog vlasnika.

Radnja filma govori o tome kako je 3. januara 1889. godine Friedrich Nietzsche izlazio iz svoje kuće kada je nedaleko od njega kočijaš imao nevolje sa tvrdoglavim konjem, koji je odbijao da se pokrene. Tada je kočijaš izgubio strpljenje i počeo da šiba konja bičem. Nietzsche je prišao i zagrlio konja oko vrata plačući, u nameri da okonča tu brutalnu scenu. Nakon toga su odveli Nietzsche-a kući, a tamo je ležao nepomično dva dana, da bi onda izgovorio svoje poslednje reči i živeo sa demencijom narednih deset godina, dok su ga majka i sestra negovale. Kao svedoku ovog događaja, njemu je jako teško pala sudbina jadne životinje koja je prehranjivala dvoje skromnih ljudi.

Siromašni kočijaš je uz pomoć ovog konja zarađivao za život i hranu sebe i svoje kćerke, a kada je konj odbio da izvršava naređenja, to je značilo i gotovo siguran prestanak života za ovu ubogu porodicu. Ne zna se šta se desilo sa konjem.

Ovo su uvodne reči Béla-e Tarr-a, na početku filma, čija radnja se dešava odmah nakon ovih događaja uz opise kočijaša, njegove kćerke i konja.

Žanr:drama
Godina:2011
Reziser:Béla Tarr, Ágnes Hranitzky
Scenario:László Krasznahorkai, Béla Tarr
Uloge:János Derzsi, Erika Bók, Mihály Kormos
Uzrast:NR
Award:4 osvojene, 6 nominacija
Studio:TT Filmmûhely
Zemlja:Mađarska
Jezik:mađarski
Trajanje:146 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...