•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Dam Busters (1955)

Istinita priča o pilotima bombardera u Drugom Svetskom ratu i njihovoj misiji uništavanja brana koje su bile pod nacističkom okupacijom. Film je snimljen po izveštajima narednika Gibsona.

Radnja filma počinje kada Wallisu sine sjajna ideja o bombi koja odskače. To je njegov izum, a služio bi kako bi uništio brane u Nemačkoj i time osakatio Nemačku industriju. Jedina je caka ta da se bombe moraju ispustiti sa visine ne veće od 30 metara, kako bi uspele potonuti pre same brane i eksplodirati ispod mora da nanese veću štetu brani.

On predstavi svoj izum Ministarstvu rata ali ga oni lagano odbiju pravdajući se da zbog manjka radne snage u Britaniji trenutno nema potrebnih kapaciteta da bi njegov izum bio opravdan. Gnevan i razočaran osigura razgovor sa premijerom koji na svu sreću odobrava projekt.

Osniva se posebna eskadrila Lancaster bombardera kojom zapoveda Guy Gibson. On bira svoju posadu po njihovim specijalnostima u niskom letu i po iskustvu. Dok oni vežbaju svoje gađanje, bomba je još u razvoju pa se stavaraju problemi. Ako se bomba baci sa malo veće visine od 15 metara puca pri dodiru sa vodom i postaje neupotrebljiva...

Vrhunske role glumaca su svakako poseban kvalitet ovog filma koji se sigurno može smatrati klasikom.

NNT
Žanr:drama, istorijski, ratni
Godina:1955
Reziser:Michael Anderson
Scenario:Paul Brickhill, Guy Gibson
Uloge:Richard Todd, Michael Redgrave, Ursula Jeans
Award:Nominovan za Oscara i još 3 nominacija
Studio:Associated British Picture Corporation (ABPC)
Zemlja:UK
Jezik:Srpski
Trajanje:124 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...