•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Best Years of Our Lives (1946)

Nakon Drugog svetskog rata, demobilizirani vojnici Fred Derry (Dana Andrews), Homer Parrish (Harold Russell) i Al Stephenson (Fredric March) se upoznaju dok stopiraju na putu kući u Boone City, tipični gradić sa Srednjeg Zapada. Fred je bio komandant u vazdušnim snagama i bombardovao je gradove u Evropi. Homer je bio u mornarici i izgubio je obe ruke od opekotina kad su pogodili njegov brod. Al je služio kao pešadijski narednik na Pacifiku.

Al je pre rata bio bankarski službenik u Boone Cityju. Iako je zreo stariji čovek koji ima porodici, suprugu Milly (Myrna Loy), odraslu kćer Peggy (Teresa Wright) i sina Roya, teško se navikava na civilni život, baš kao i dvojica njegovih slučajnih suputnika. Banka, u nadi da će povećati broj zahteva za zajmove ratnim veteranima, promoviše Ala u potpredsednika i daje mu u ruke malo odeljenje za kredite zbog njegovog ratnog iskustva. Nakon što odobri riskantan zajam jednom veteranu, Alov šef g.Milton (Ray Collins) mu kaže da se ne kocka sa zajmovima bez pokrića. Na svojoj večeri u čast dobrodošlice, Al održi buran, pomalo pijan govor, objavivši da će ljudi misliti da se banka kocka sa novcem svojih deoničara ako bude po njegovom - "I biće u pravu, kockaćemo se sa budućnošću ove zemlje!". G. Milton ga podrži, ali Al kasnije primećuje, "Podržaće me iskreno sve do sledećeg puta kad pomognem nekom jadniku, a zatim ću se opet morati da se borim."

Film je osvojio sedam Oscara i spada u filmske klasike.

NNT
Žanr:drama, romansa, ratni
Godina:1946
Reziser:William Wyler
Scenario:Robert E. Sherwood, MacKinlay Kantor
Uloge:Fredric March, Dana Andrews, Myrna Loy
Award:7 Oscara, 11 nagrada i 1 nominacija
Studio:Samuel Goldwyn Company
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:172 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu