•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Terminator 2: Judgment Day (1991)

Arnold Schwarzenegger je jedna od najpopularnijih filmskih zvezda devedesetih godina prošloga veka - ali kada se The Terminator pojavio 1984. godine, njegova karijera bila je u stanju neprestane zbrke. Razlog se činio očiglednim: Koliko puta ste mogli da gledate ovog momka? Sa njegovim čvrstim teutonskim monotonom i njegovim selektivnim rasponom izraza lica (imao ih je tačno dva: prazan pogled i lјuti sjaj), bio je poput nekog mračno idealizovanog radnika sa sovjetskog propagandnog plakata iz 30-ih. The Terminator je sve to promenio. Izabirajući Arnolda glumca robota kao futurističku mašinu za ubijanje, ovaj neverovatno lukavi triler razotkrio je Schwarzeneggerovu privlačnost na dva načina: Spojio je njegov očaravajuće gladijatorsko prisustvo sa lukavim, krvavim nihilizmom savremene akcije, efektivno pretvarajući ga u post-pank Dirty Harrya; i, više od toga (zbog ovoga je bio filmski genije), pretvorio je njegovu bujnu jednodimenzionalnost u komični atribut.

Mnogo se toga promenilo od tada. Arnold je u položaju filmske zvezde postao simpatičan – izvršilac sa šarmom, ogromni junak koji je dokazao da može lagano korača u komedijama kao što su Twins i Kindergarten Cop. I tako, u prijatno pretrpanom Terminator 2: Judgment Day, režiser i ko-scenarista James Cameron povlači pametni prekidač: Ovog puta Arnold-ov terminator nije preteći negativac, već dobar momak, očinski zaštitnik koji je poslat iz budućnosti da čuva sina Sare Connor (Linda Hamilton). Prvi film, možda se sećate, završio je time što je Sara ostala trudnla. Nјenom sinu, koji je sada panerski predtinejdžer (Edward Furlong), je suđeno da postane vođa pobunjenika u narednom ratu protiv mašina. Sada je upućen još jedan terminator koji će izmeniti istoriju ubivši ga.

Ovaj novi terminator (Robert Patrick) dečački je zgodan, ali sa napućenim usnama i hladnim, mrtvim očima. Predlaže stoičkog, omalovaženog Jamesa Deana - on je poput Deana kao vođa trupe Hitlerove omladine. Veći deo njegovog ekranskog vremena on se skriva u policijskoj uniformi, istrajno ganjajući njegov plen kao što je to Arnold radio u prvom filmu. Ovaj put, međutim, Cameron dodaje genijalni potez specijalnih efekata. Tamo gde Arnold ima metalni kostur ispod svoje sintetičke kože, zli terminator, jedan od napredne T-1000 serije, napravlјen je u potpunosti od tečnog metala. On je vrsta mutirajuće živine kugle koja može da prolazi kroz šipke, prosipa se kroz prozore i preuzima fizičke karakteristike bilo kojeg predmeta koga dodirne, od osobe do poda. Nјegove ruke odmah se pretvaraju u šiljke dugačke tri metra, a kada je upucan u glavu, njegovo eksplodirano „meso“ jednostavno se ponovo stopi u celinu. Efekti transformacije su spektakularni, delom jer u njima postoji prava magija, osećaj tehnološkog čuda. Na kraju filma osećamo da ovaj terminator za promenu oblika, ta zlokobna masa kameleonskog metala, ima svoj sopstveni identitet.

Možemo da kažemo da je ostatak filma dobar. To je solidan triler - duhovit s vremena na vreme i prepun ekstravagantno nasilnih nastavka u kojima su helikopteri, veliki kamioni i čitave zgrade raznesene sa delirijumom oduševljenja. Cameron, režiser prvog Terminator-a, Aliens-a, i podcenjenog okeanskog epa The Abyss, postali su naš vladajući majstor heavi-metal akcije. Ipak, on je očigledno radio na tome da Terminator 2napravi kao rasturačku fantastaziju sa dušom, pop viziju koja upada u apokaliptične strahove i čežnje. A u poređenju sa vizionarskim spektaklima kao što su RoboCopili filmovi Mad Max, to je zaista malo više od B filma u vrednosti od 90 miliona dolara.

Prvi sat ima istinski emotivan potez. Sara je zatvorena u mentalnoj ustanovi jer ne može da prestane da brblјa o terminatorima, a nuklearni holokaust za koji zna da će se dogoditi 1997. godine, kada će automatski sistem odbrane koji su Sjedinjene Države postavile - Skynet - poprimiti sopstveni život. Hamilton donosi ovim prizorima grubu teskobu, posebno kad zuri u prevrtljivog doktora Silbermana (Earl Boen), čiji je birokratski način oblik sitnog sadizma.

Ali kad jednom pobegne i poveže se sa sinom i Arnoldom, filmska narativna moć polako odlazi. Cameron uvodi fantastično lukavu ideju da bi računarska tehnologija koja uništava svet mogla da bude stvaranje jednog relativno nevinog naučnika (Joe Morton). On takođe čini grešku tako što je zlog terminatora izbacio iz filma skoro sat vremena, dok Sarah ima elegične nuklearne noćne more u pustinji. Neko vreme film gubi ritam, svoj kinetički potisak - čak i ako je zabavno gledati kako se Arnoldov terminator humanizuje (poput gospodina Spocka iz Zvezdanih staza) učeći takve fraze kao što su ”Hasta la vista, baby!”.

Film postaje veličanstveno odbrojavanje do velike eksplozije u konačnom obračunu između terminatora. Kada konačno dođe vreme King Konga protiv Godzilla, Cameron isporučuje robu. Film čuva osnovnu premisu originalnog Terminator-a- da ovi smrtonosni roboti uopšte nisu zlobni u nameri. Oni su samo maksimalno efikasni, programirani da izvrše misiju po svaku cenu.

Ova nesmotrena ravnodušnost prema lјudskom životu, naravno, je suštinska zbog privlačnosti samog naslovaTerminator 2. Film je velika žurka olupina. Ali to je i ono što čini pomalo omamlјujućim. U jednom trenutku, Sarin sin, za koga je Arnold programiran da posluša, prisilјava ga da se zakune da neće nikoga da ubije. Arnold daje obećanje - a zatim, kako bi mu ostao veran, nastavlјa da puca u lјude u kolena i udara ih o zidove ne dovolјno snažno da ih ubije. Stalno smo se pitali je li Arnoldovo obećanje toliko dobra ideja. Izgleda da ovi lјudi mogu da žive, ali svi će da završe u invalidskim kolicima.

Terminator 2 je vrhunski akcioni film, tako je: tera vas da razmišlјate o tome da bi najpametnije moglo da bude da samo svakoga raznesete.

Žanr:akcioni, naučno - fantastični, triler
Godina:1991
Reziser:James Cameron
Scenario:James Cameron, William Wisher Jr.
Uloge: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton,Edward Furlong
Uzrast:R
Award:osvojio 4 Oskara
Box office:519 miliona USD
Studio:Carolco Pictures
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:137 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...