•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Devil's Advocate (1997)

Gledaoci će se jako retko susresti sa iznenađenjima većim od onih u ostvarenju “The Devil's Advocate”. Ovo je britak, napet i sasvim nepredvidiv film.Vezano za ovo ostvarenje, možete razmišljati o svemu, a posebno o njegovom naslovu koji kao da “primorava” publiku da dožive film na dva nivoa. U većem delu filma, samo se nagoveštava da Pacino igra đavola. Ali, to znamo, čini se, oduvek. Upravo to saznanje nas primorava da se pažljivo usredsredimo na svaki detalj i preokretu u scenariu i to u moralnom smislu. Sama priča se može zasniva na tome da se mladi advokat zapošljava u moćnoj advokatskoj kompaniji i saznaje da je njegov šef ne samo zao, već i master tog zla – đavo lično.

Tvorci filma su verovatno želeli da prezentuju advokate u filmu kao Satanino oružje. Ali, krajnje pitanje koje nam film postavlja je vezano za preispitivanje pravničke profesije, koja je mnogo značajnije. Ovo je film pun trenutaka koji se mogu prikazati kao: potoni ili isplivaj, jako je puno napetog zavođenja i gotovo filozofskih suočavanja, a reditelj ovog ostvarenja Taylor Hackford je svime time upravljao na odličan način. Energija je isprepletena, a odlična je scena u liftu sa čak šestoro glumaca, koja je jako dramatična i zadovoljstvo je svedočiti joj.

Keanu Reeves igra Lomax-a, zgodnog advokata odbrane sa Floride koga angažuje njujorška kompanije. Đavo ko je na njenom čelu, a kog odlično igra Al Pacino, se čak i simbolično zove John Milton kao i u pesmi “Paradise Lost”. Milton (Pacino) “useljava” mladog advokata u luksuzan apartman i odmah mu daje važne slučajeve. Holivudska lepotica Charlize Theron ugra Lomay-ovu suprugu, onu vrstu žene koja se retko sreće u filmovima – južnjačku, vragolastu i inteligentnu. Ona je jako ubedljiva u svojoj glumi.

Film nas vodi na zabavu moćnih, na kojoj Milton predstavlja mladog Lomax-a svojim saradnicima, vladarima sveta. Kao Milton, Pacino je zabavan, lukav, stalno insinuira i kao da se ne da iznenaditi. On jednostavno poznaje ljude, sigurno je da zna kuda sve vodi i jednostavno uživa u tome. Krivica je nešto što mu je strano i sam kaže da je ljudi moraju “odložiti”.

Za razliku od drugih filmova sa đavolom, “The Devil's Advocate” ne povezuje sa natprirodnim. Sama slika, sa biblijskim motivima, ukazuje da je prava bitka između dobrote i zla interna i uključuje slobodnu volju.

Reeves-ova gluma je iznenađenje. Jača je od svega što je do tada na filmu pokazao. Na početku igra poštenog momka, ali sa manom i nikada nije postao “svetac” samo zato što se suočio sa đavolom, a njegova gluma ostaje odlična tokom cele duge i intenzivne uloge koju nosi.

Vizuleni utisak o ovom filmu je nestvaran, poput reza u sceni u kojoj Lomax vodi ljubav sa svojom suprugom i zamišlja drugu ženu. Vizija pakla u poslednjim scenama je neočekivano umetnička upotreba kompujuterske grafike.

Najveći adut ovog ostvarenja je u tome da on postaje kompleksniji kako se primiče kraju, a opet, onog momenta kada očekujete lokve krvi, dolazi do konverzacije u maniru Bernard-a Shaw-a između đavola i Lomax-a. Ovo je zavođenje, ples i to je sigurno jedna od najbolje napisanih scena koje možemo pogledati u američkim filmovima. Đavo iskušava mladog advokata zemaljskim bogatstvom i prelepom suprugom i jednostavno mu govori ono što bi smo svi mi želeli da čujemo: “Tvoja sujeta je opravdana”.

"The Devil's Advocate" je nesvakidašnje dobro filmsko ostvarenje čiji kvalitet sigurno garantuju odlični scenario, vešta režija i majstorska gluma samo krema holivudskog glumišta, pa ga jednostavno morate pogledati.

Autor teksta: Maja Nikolić
Žanr:drama, misterija, triler
Godina:1997
Reziser:Taylor Hackford
Scenario:Andrew Neiderman, Jonathan Lemkin
Uloge:Keanu Reeves, Al Pacino, Charlize Theron
Uzrast:R
Award:1 osvojena, 5 nominacija
Box office:153 miliona USD
Studio:Warner Bros. Pictures
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:144 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....