•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Die Hard with a Vengeance (1995)

Die Hard: With a Vengeance je akcijoni triler Johna McTiernana iz 1995. godine sa Bruceom Willisom u ulozi detektiva Johna McClanea. To je treći nastavak akcijonog serijala Umri muški, a po prvi put se pojavljuje i Samuel L. Jackson kao Zeus Carver, Willisov slučajni partner, i Jeremy Irons kao glavni negativac, Peter Krieg.

U Srbiji je film prikazivan pod naslovom "Umri muški sa osvetom".

Glavni negativac u ovom filmu je Peter Krieg (Jeremy Irons), brat Hansa Grubera (Alan Rickman, koji je, kao i Irons, bio Englez koji glumi Nemca). Hans je bio nemački kriminalac koga je ubio njujorški policajac John McClane (Bruce Willis) na kraju prvog filma, Umri muški. Iako se na početku čini kako Krieg traži osvetu za bratovljevu smrt, kasnije se ispostavlja da su u pitanju potpuno drugi motivi.

Krieg počinje svoj krvavi pohod eksplozijom bombe u prometnoj ulici i kaže policiji, nazivajući se "Simon", da McClane mora odšetati u Harlem noseći tablu na sebi na kojoj piše "Mrzim crnčuge". Kad mu pištoljem zapreti jedan Afroamerikanac, pomaže mu crnački aktivista i trgovac Zeus Carver (Samuel L. Jackson). Carver sklanja McClanea, ne zato što se brine za njega, nego jer je svestan da bi beli policajci krenuli u pohod ako jedan njihov završi mrtav. Simon sada zahteva da ovaj "Dobri Samarićanin" postane deo igre, hteo on to ili ne.

Simon je širom grada postavio prave i lažne bombe. Prisiljava McClanea i Carvera da počnu igrati igru zvanu "Simon says", koja se sastoji od toga da im daje informaciju o tome gde su bombe koje oni moraju deaktivirati. Počinje trka sa vremenom i sa rešavanjem zagonetki, dok kriminalci rade svoj posao...

Film je nastao po scenariju Jonathana Hensleigha, originalno nazvanog Simon Says koji je trebao biti korišćen kao uzor za akcijoni film Brandona Leeja, a zatim je razmatran za četvrti nastavak Smrtonosnog oružja. Prva polovina Umri muški 3 je gotovo identična scenariju, a pljačka je dodata kako bi film izgledao kao i prethodnici. Originalni plan je bio da razbojnici provale u muzej Metropolitan. Ideja nije prošla, ali se pojavljuje u drugom filmu Johna McTiernana, Afera Thomasa Crowna.

Umri muški 3 bio je prvi film iz serijala čija se radnja ne dešava za vreme božićnih praznika (iako se par puta spominju Deda Mraz i Božić) i prvi u kome se McClane pojavljuje kao aktivni policajac sa značkom. Osim toga, zanimljivo je i to da po prvi put skoro kroz ceo film ima partnera, Zeusa Carvera. U Umri muški narednik Powell je pomagao McClaneu, ali su se sreli tek pred kraj filma. U Umri muški 2 u prvoj polovini pomoćnik mu je bio kontrolor vazdušnog saobraćaja na aerodromu, a u drugoj polovini filma ga zamenjuje domar. I treći nastavak sledi isti obrazac, jer se partner pojavljuje nakon terorističke pretnje, a uvučen je u radnju zbog McClaneovih postupaka.

Die Hard with a Vengeance je Objavljen 19. maja 1995. godine, a u prvom vikendu zaradio je 22 miliona dolara i preko 100 miliona u Americi. Pokazao se kao veći hit na inostranom tržištu, nadmašivši najuspešniji američki film te godine, Batman Forever, zaradivši 261 milion dolara van Amerike. Ukupna zarada filma je bila 361,212,499 dolara na bioskopskim blagajnama. Završio je na drugom mestu najuspešnijih filmova 1995. godine, iza filma Toy Story sa 746 miliona dolara.

Žanr:Akcija, Zlocin, Triler
Godina:1995
Reziser:John McTiernan
Scenario:Jonathan Hensleigh, Roderick Thorp
Uloge:Bruce Willis, Jeremy Irons i Samuel L. Jackson
Award:2 nagrade, 2 nominacije
Studio:Twentieth Century Fox Film Corporation
Zemlja:United States
Jezik:English | German | Romani
Trajanje:131 min
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...