•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Robert Rodriguez

Robert Anthony Rodríguez, rođen 20. juna 1968. godine, je američki filmski reditelj, scenarista, producent, filmadžija, montažer i muzičar. Snimio je većinu svojih filmova u svom rodnom Teksasu i Meksiku. Neki od njegovih najvećih hitova su: Desperado, From Dusk Till Dawn, The Faculty, Spy Kids, Sin City, Planet Terror i Machete. Rodriguez je prijatelj i saradnik filmadžije Quentin-a Tarantino-a.

Rodríguez je rođen u San Antoniu u Teksasu i sin je meksičko-američkog bračnog para Rebecca-e, medicinske sestre i Cecilio-a, prodavca. Robert je počeo da se interesuje za filmove sa 11 gdona, kada mu je otac kupio jedan od prvih video plejera sa kamerom.

Još dok je bio u srednjoj školi St. Anthony, snimao je fudbalske utakmice. Njegova sestra kaže da je jako brzo ostao bez tog posla zato što ih je snimao u filmskom stilu: snimao je reakcije roditelja ali i to kako lopta putuje kroz vazduh umesto da snima celu utakmicu, što mu je bio glavni zadatak. Tamo je upoznao i Carlos-a Gallardo-a i obojica su počeli da snimaju filmove tokom srednje škole i koledža. Nakon diplomiranja, upisao je College of Communication na Univerzitetu u Teksasu, gde je naučio da voli crtane filmove. Njegove ocene nisu bile dovolno visoke da uđe u školski filmski program, pa je izumeo dnevni strip pod nazivom “Los Hooligans” u kome je bilo mnogo likova zasnovanih na njegovim rođacima, a pre svega jednoj od njegovih sestara - Maricarmen. Pomenuti strip je bio jako uspešan, objavljivan je 3 godine u studentskom časopisu “The Daily Texan” a Rodríguez je nastavio da snima kratke filmove.

Rodríguez je odrastao snimajući akcione i kratke horor filmove za video i motirao ih je na svoja dva plejera, da bi konačno, u jesen 1990. godine, učestovovao na lokalnom filmskom takmičenju svojim tada nagrađenim kratkim filmom na traci od 16mm "Bedhead". Ovaj film beleži zabavne avanture mlade devojke čiji stariji brat ima neurednu frizuru koju ona ne podnosi. Čak i u ovoj ranoj fazi, neka osnovna obeležja Rodriguez-ovog rada su počela da se naziru: intenzivni zumovi, brzi pokreti kamere i smisao za humor.

Ovaj kratki film je privukao dovoljno pažnje da mladog reditelja dovoljno ohrabri da započne svoju ozbiljnu rediteljsku karijeru. Tako da je snimio i ostvarenje “El Mariachi” na španskom. Ovaj film je zamišljen kao niskobudžetni kućni ivdeo i snimljen je sa svega 7 000 USD. Iskustov snimanja ovog filma reditelj je opisao u svojoj knjizi “Rebel Without a Crew”. Knjiga i film su inspirisali legije filmadžija koji su bili entuzijasti i verovali da uzmu kamere i krenu sa snimanjem niskobudžetnih filmova, tako da se smatraju i film i pomenuta knjiga temeljima nezavisnog filmskog pokreta 90. godina.

Rediteljev naredni film je bio “Desperado” koji je zapravo bio nastavak “El Mariachi”-ja sa Antonio-om Banderas-om u glavnoj ulozi. U filmu se publici po prvi put američkoj publici predstavila i Salma Hayek. Rodrígueje nastavio da sarađuje sa Quentino-om Tarantino-om i to u vampirskom trileru “From Dusk Till Dawn”.

Rodriguez je aprila 2006. godine objavio da se nakon 16 godina braka razvodi od supruge Elizabeth Avellán, sa kojom ima 5 dece. Verovalo se da je u vezi sa glumicom Rose McGowa, a par se rastao oktobra 2009. godine.

Rodríguez ne samo da ima zasluge kao producent, reditelj i scenarista, več često i montira i glavni je za fotografiju, radi sa kamerom, komponuje, producira, nadgleda vizuelne efekte i zvuk svojih filmova. Svi ti poslovi su mu pomogli da dobije nadimak “filmska ekipa od jednog čoveka”.

Svoj stil snimanja filmova naziva "Mariachi-stil", vezano za njegov “El Mariachi” u kome je, što se može pročitati u njegovoj knjizi “Rebel Without a Crew”, kreativnost, a ne novac upotrebljena da se reše problemi. Stu Maschwitz je izumeo termin "Lista Robert-a Rodriguez-a ", koja zapravo označava listu stvari koje možete imati, a kao što su: sjajna kola, stanovi, konji, samurajski mačevi i još mnogo drugih stvri, a onda možete i sami napisati scenario za film na osnovu te liste.

Filmografija:

1991 Bedhead

1992 El Mariachi

1994 Roadracers

1995 Desperado

Four Rooms

1996 From Dusk till Dawn

1997 Full-Tilt Boogie

Mimic1998 From Dusk Till Dawn 2: Texas Blood Money

The Faculty

1999 From Dusk Till Dawn 3: The Hangman's Daughter

2001 Spy Kids

2002 Spy Kids 2: The Island of Lost Dreams

2003 Once Upon a Time in Mexico

Spy Kids 3-D: Game Over

2004 Kill Bill Vol. 2

2005 The Adventures of Sharkboy and Lavagirl in 3-D

Sin City

2007 Death Proof

Planet Terror

2008 Dead On: The Life and Cinema of George A. Romero

Fantastic Flesh: The Art of Make-Up

2009 Shorts

2010 Predators

Machete

2011 Spy Kids 4: All the Time in the World

2013 Sin City: A Dame to Kill For

.

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...