•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007)

'Harry Potter and the Order of the Phoenix' je britansko-američki fantastični film iz 2007. koga je režirao David Yates prema istoimenom romanu J. K. Rowling. Ovo je peti nastavak serijala o Harryju Potteru, čiji scenarijo potpisuje Michael Goldenberg, koji je zamenio Stevea Klovesa, a produkciju su radili David Heyman i David Barron. Iako je Kloves pisao scenarijo za sva četiri prethodna filma, imao je drugih obaveza tako da ga je zamenio Goldenberg, koji je bio u užem izboru za scenaristu prvog filma. Radnja filma prati Harryjevu petu godinu u Hogwartsu tokom koje Ministarstvo magije odbija priznati povratak Lorda Voldemorta. Daniel Radcliffe, Rupert Grint i Emma Watson ponovo su se našli u glavnim ulogama, kao i u četiri prethodna filma. Ovaj film nastavak je filma 'Harry Potter and the Goblet of Fire', a prethodnik filma 'Harry Potter and the Half-Blood Prince'.

Snimanje filma odvijalo se na nekoliko lokacija u Engleskoj i Škotskoj za scene eksterijera i u prostorijama kompanije Leavesden Film Studios u Watfordu za scene enterijera, u periodu od februara do novembra 2006., as jednomesečnom pauzom u junu. Post-produkcija je trajala još nekoliko meseci kako bi se dodali svi efekti. Budžet filma kretao se
između $150 i 200 miliona. Distributer filma, Warner Bros., prikazao je film 12. jula 2007. u britanskim, a 11. jula 2007. u severnoameričkim bioskopima. Prikazivan je kako u običnim tako i u IMAX bioskopima, a bio je prvi nastavak serijala prikazan u IMAX 3D tehnici.

Film je bio izrazito uspešan, kako na blagajnama tako i među publikom i kritičarima, a Rowlingova je rekla kako je to bio "najbolji (nastavak) do sada". Nakon izra;unatih prihoda, film je zaseo na četvrto mesto u serijalu po iznosu zarađenog novca.

Pre premijere, film je nominovan za novu nagradu tokom MTV Movie Awrdsa 2007. godine - Najbolji letnji film koga još niste pogledali. Ipak, nagradu je dobio film Transformers. Dana 26. avgusta 2007., film je dobio nagradu za najbolji letni film u kategoriji drama/pustolovni tokom dodele Teen Choice Awardsa.

Tokom dodele Scream Awardsa 2007., film je nominovan u nekoliko kategorija, a pobedu je odneo u dve - najbolji nastavak i najbrutalniji antagonist (Ralph Fiennes). Nagrade u kategorijama najbolji porodični film, najbolji glumac (Daniel Radcliffe) i najbolja glumica (Emma Watson), film je dobio tokom dodele ITV-jevih National Movie Awardsa. Film je dobio još nekoliko manje poznatih nagrada, najviše u kategoriji najboljeg filma, dok je režiser David Yates dobio nagradu Empire za najboljeg režisera.

Film je nominovan za nagradu Saturn u nekoliko kategorija, ali bez uspeha, kao i za nagradu BAFTA. Nije osvojio nagradu ni za najbolji produkcijski dizajn, ni za specijalne efekte. Takođe, ovo je drugi nastavak serijala koji nije nominovan ni za jednog Oscara (prvi je bio Chamber of Secrets).

Žanr:Avantura, Fantazija
Godina:2007
Reziser:David Yates
Scenario:Michael Goldenberg, J.K. Rowling
Uloge:Daniel Radcliffe, Emma Watson i Rupert Grint
Award:Nominacija za 2 BAFTA Film nagrade, 11 druge nagrade i 28 nominacije
Box office:939,885,929 USD
Studio:Warner Bros. Pictures
Zemlja:United States
Website:http://www.warnerbros.fr/achat/studio-tour-harry-potter.html
Jezik:English
Trajanje:138 min
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...