•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Nora Ephron

Nora Ephron (19.maj 1941. – 26.jun 2012.) je bila američki novinar, esejista, pisac pozorišnih komada, romanopisac, producent, reditelj i bloker. Najpoznatija će ostati po svojim romantičnim komedijama i činjenici da je čak 3 puta bila nominovana za Oskara i to za: Silkwood, When Harry Met Sally i Sleepless in Seattle. Osvojila je i nagradu BAFTA za originalni scenario za “When Harry Met Sally”. Ponekada je pisala sa svojom sestrom Delia-om Ephron. Njen poslednji film je bio Julia & Julia. Bila je i koautor pozorišne predstave Love, Loss and What I Wore.

Nora je bila rođena u Njujorku, tačnije na Menhetnu, kao kćerka Phoebe i Henry-ja Ephron-a. Oboje njenih roditelja su bili scenaristi, a porodica je jevrejskog porekla. Nora je najstarija od 4 ćerke u ovoj porodici, Delia i Amy su scenaristkinje, Hallie je novinar, pisac rivjua za knjige i romanopisac koji se bavi krimi fantastikom.

Ephron-ova se udavala 3 puta. Njen treći suprug, sa kojim je bila 20 godina u braku, je bio scenarista Nicholas Pileggi, sa kojim je živela u Njujorku do svoje smrti. Iako je bila Jevrejka po poreklu Ephron-ova nije bila religiozna.

Preminula je 26. Juna 2012. godine od pneumonije, a u svojoj poslednjoj knjizi “IRemember Nothing” (2010) ostavila je naznake vezane za njenu bolest. Reagovanja na njenu smrt su bila višestruka, a zvezde poput: Meryl Streep, Billy-ja Crystal-a, Meg Ryan, Tom-a Hanks-a, Albert-a Brooks-a i Ron-a Howard-a su govorile o tome koliko je ona sjajna, topla i pametna bila.

Filmografija:

1983 Silkwood

1986 Heartburn

1989 When Harry Met Sally...

Cookie

1990 My Blue Heaven

1992 This Is My Life

1993 Sleepless in Seattle

1994 Mixed Nuts

1996 Michael

1998 All I Wanna Do

You've Got Mail

2000 Hanging Up

Lucky Numbers Yes

2005 Bewitched

2009 Julie & Julia

Preuzeto sa Vikipedije

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu