•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Sherlock Holmes

Šerlok Holms (еngl. Sherlock Holmes; 1854– ) je privatni detektiv koji se pojavljuje kao glavni lik u nizu književnih dela britanskog pisca i lekara Artura Konana Dojla. Holms je čuven po rešavanju slučajeva pažljivim posmatranjem i logičkim zaključivanjem, pa se često bavi problemima koji su za druge istražitelje preteški.

Konan Dojl je lik Holmsa stvorio prema svom profesoru s edinburškog medicinskog fakulteta Džozefu Belu (Joseph Bell) koji bi znao na temelju opaženih detalja izvesti zaključke o zanimanju i životu slučajnih prolaznika.


U knjigama se Holmsov stan nalazi na londonskoj adresi ulica Bejker 221b. Iznajmljuje ga, zajedno sa svojim jedinim prijateljem Dr Džonom Votsonom od gospođe Hadson (Hudsonn), koja u pripovetkama često donosi telegrame s pozivima u pomoć za slavnog detektiva. Godine 1890. Votson se ženi i odlazi, ostavljajući Holmsa kao jedinog stanara. U stvarnom životu ulica Bejker nije do 1930-ih imala kućne brojeve, pa ni 221B.

Nasuprot Holmsovoj preciznosti i metodičnosti u istragama stoji njegova sklonost neredu u ličnom životu i temperament u kojem se smenjuju razdoblja neobuzdane energije i potpune melanholije kada često poseže za opijumom. Takođe, pri rešavanju slučajeva ponekad se koristi varkom, majstor je prerušavanja, a katkad ne preže ni pred kršenjem zakona. Važnu ulogu u pronalaženju rešenja redovno igraju sitni tragovi: Holms na primer razlikuje duvan prema pepelu, a iz veličine otiska cipele dedukuje visinu počinioca.

Njegov cimer i prijatelj Votson se u većini priča pojavljuje kao pripovedač. Holms se kritično odnosi prema stilu „Votsonovih zapisa“ tražeći više objektivnosti i detalja, a manje uzbuđenja. U tri priče pojavljuje se Holmsov stariji brat Majkroft (Mycroft), inteligentniji, ali i sa manje ambicije. Detektivu ponekad pomažu i ulični dečaci s ulice Bejker. Holmsov najveći protivnik je profesor Morijarti, Napoleon zločina, koji se pojavljuje u dve priče. U borbi s njim Holms pada niz liticu vodopada Rajhenbah (Reichenbach) u Švajcarskoj i umalo gine.


Eksplicitne detalje o životu Šerloka Holmsa van avantura koje je zapisao dr. Votson su retke i daleko između orginalnih priča Konana Dojla, bilo kako bilo, pojedini detalji o njegovom ranom životu i produženoj porodici predstavljaju labavu biografiju detektiva. Procena starosti Holmsa u priči "Njegov poslednji slučaj" pokazuje 1854 kao godinu njegovog rođenja a priča se dešava u Avgustu 1914. i on je opisan kao šezdesetogodišnjak. Međutim na njenom sajtu, Lori R. King daje argument za mlađeg Holmsa, za godinom rođenja između 1863 i 1868. Obično datum se navodi kao 6. januar.

Holms kaže da je razvio svoje metode dok je studirao. Doroti L. Sajers predlaze da se sa obzirom na dva detalja u Avanturama Šerloka Holmsa, Holms studirao na Kembridzu a ne na Oksfordu i da se od svih Kambridžovih fakulteta, Sidni Suseks fakultet mozda ponudio kao najtačniji fakultet na kome je Holms studirao, i u nedostatku informacija uslovno možemo da ga smestimo tamo.

Njegovi raniji slučajevi, koje je sprovodio kao amater, dobija od njegovih kolega sa univerziteta. Prema Holmsu susret sa ocem od jednog njegovog druga dovelo ga je do otkrivanja njegove sposobnosti kao profesije i on provodi šest godina nakon fakulteta kao detektiv konsulant pre finansijske poteškoće koja ga je dovela do dr.Votsona, kao cimera, u tom trenutku narativa priče počinje.


Šerlok Holms spada u književne likove s najvećim brojem adaptacija za druge medije. Guinessova knjiga rekorda Holmesa već godinama stavlja kao rekordera u broju adaptacija - igralo ga je preko 70 glumaca u više od 200 filmova i serija. Po mnogima najvernija i najbolja je TV serija Avanture Šerloka Holmsa snimana od 1984. do 1994. u produkciji britanske Granada Television s Džeremijem Bretom u glavnoj ulozi.


Šerlok Holms i doktor Votson živeli su u ulici Bejker broj 221b između 1881. i 1904. godine, prema romanima koje je napisao čuveni ser Artur Konan Dojl. Poznati stan na prvom spratu koji gleda na ovu ulicu danas još uvek postoji i još uvek je opremljen tako da izgleda onako kako je izgledao u viktorijansko doba. Kada se nađete u poseti Londonu, zakoračite unazad u vreme i posetite Muzej Šerloka Holmsa. Unutrašnjost stana u potpunosti je nameštena onako kako je opisano u romanima. Ovaj čuveni stan u ulici Bejker toliko puta je viđen i opisivan u filmovima. Posetioci ovog muzeja mogu da sede u Holmsovoj stolici pored kamina i da poziraju za slikanje, ili u njegovoj spavaćoj sobi. Šerlokove stvari nalaze se na uobičajenom mestu: njegova lupa, violina, lula, hemijska oprema, blok s beleškama i persijske papuče. Spavaća soba doktora Votsona nalazi se na drugom spratu i gleda na malo dvorište iza kuće, dok je soba gospođe Hadson s prednje strane. Gospođa Hadson bila je stanodavka koja je pripremala obroke i vodila domaćinstvo kako za sebe, tako i za svoja dva poznata stanara. Ove sobe sadrže lične stvari i privatne papire velikog detektiva, kao i veliki broj eksponata iz romana o njemu. Dnevnik doktora Votsona sadrži rukom pisane beleške i delove čuvenih avantura iz "Baskervilskog psa. Izložbena soba na trećem spratu sadrži nov i neverovatan prikaz voštanih figura iz romana. Šerlok Holms i profesor Morijati su zapravo stajali zajedno u istoj sobi! Soba na tavanu, gde su stanari imali običaj da odlažu svoje stvari i kofere, može se posetiti i danas. Jedinstvenu kolekciju poklona i antikviteta možete pogledati, ali i kupiti nešto što vam se svidi, a sve to u prodavnici suvenira koja se nalazi u prizemlju. A gospođa Hadson je uvek tu da pomogne posetiocima savetujući im šta da vide i šta da kupe za poklon. Posetioci uvek pitaju da li su Šerlok Holms i doktor Votson zaista živeli u ovoj kući. Nažalost, nema zvaničnih dokaza o stanovnicima koji su živeli u viktorijansko doba u ovoj kući. Lokalna dokumenta tvrde da je kuća bila registrovana kao kuća za izdavanje u periodu od 1860. do 1934. godine, i da su služavke koje su ovde radile bile povezane sa Šerlokom Holmsom. Doktor Votson je takođe živeo u blizini 1890-ih godina. Objavljeni romani ipak sadrže sve relevantne činjenice o kući i o životima Šerloka Holmsa i doktora Votsona, što posetioci mogu sami da istraže prilikom posete ovom muzeju. Šerlok Holms je bio inspiracija za nastanak hiljada eseja, pesama, knjiga, pozorišnih komada, filmova, a glumilo ga je više glumaca nego bilo kog drugog. Često ga spominju i citiraju u novinama i magazinima, na televiziji i radiju, pa čak i na internetu.


Postoji i teza da su mnogi likovi iz Šerloka Holmsa utemeljeni na stvarnim ljudima, posebno Fridrihu Ničeu (koji je možda bio model za samog Holmesa i profesora еngl. Moriartyja) i da ih je Dojl pozajmljivao iz drugih knjiga (što su radili i mnogi drugi autori). engl. Samuel Rosenberg u delu Akt je najbolji kostim objašnjava mnoge reference na Ničea u pričama o Holmsu. Postoji i teorija da je Holms utemeljen na osobi koja se zove еngl. George Vale Owen, kolega еngl. Arthura Conana Doylea i njegov blizak prijatelj. Znani model za Šerloka Holmsa je bio dr. engl. Joseph Bell, kojem je Dojl bio asistent.


Iako Holmes i Watson nekad nose pištolje sa sobom, pucali su iz njih samo u četiri situacije:

* Obojica su pucala na ostrvljanina u Znaku četvorice
* Obojica su pucala u Baskervillskom psu
* Watson je pucao u Bakarnim bukvama (The Adventure of the Copper Beeches)
* Watson metkom okrzne Sebastiana Morana u Avanturi nenastanjene kuće

U Musgraveskom ritualu saznajemo da je Holmes zid njihovog stana ukrasio sa V.R. (Victoria Regina) napravljenim od metaka.

Osim pištolja Holmes koristi i svoj štap kao oružje:

* Da bi izbio pištolj iz ruke Johna Clayja u Savezu riđokosih
* Da bi odmaknuo zmiju u Šarenoj traci (The Adventure of the Speckled Band)
* Da bi udario zločinca koji je upucao Watsona u Tri Garrideba (The Three Garridebs)


Holms povremeno koristi droge, naročito kad nema stimulativnih slučajeva. On je stalni korisnik kokaina, koji ubrizga u sedam posto slučajeva pomoću posebnog šprica koga drži u kožnoj futroli. Holms je takođe povremeni korisnik morfijuma.

2002 film "Šerlok Holms" Slučaj Zlo opisuje ga kako koristi heroin, iako se to nikada ne pojavljuje u orginalnoj priči. Svi ovi lekovi su legalni krajem 19. veka. I Šerlok i Votson su korisnici duvana, uključujući cigarete i lulu. Zaista Holms je ekspert u identifikaciji ostatka pepela duvana, napisao je monografiju o toj temi.

Votson ne odobrava Holmsu da uzima kokain, govoreći da šteti mentalnom zdravlju i superiornoj inteligenciji. I na svim ovim upozorenjima Holms ostaje zavisnik od kokaina.

Nadamo se da smo vam barem malo približili ovog velikog književnog i filmskog junaka.




wikipedia
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...